mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Puszysty biszkopt

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Od niedawna robię biszkopt z tego przepisu i wychodzi naprawdę puszysty, wysoki, rewelacyjny! :)

Puszysty biszkopt Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Puszysty biszkopt

 

  • 8 jajek dużych
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 szklanki przesianej mąki pszennej
  • 1 łyżka octu
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Sposób przygotowania:

Puszysty biszkopt
Białka oddzielam starannie od żółtek. Żółtka przekładam do miseczki, roztrzepuję je widelcem. Dodaję do nich proszek do pieczenia i ocet, mieszam (masa znacznie powiększy swoją objętość). Białka ubijam ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodaję stopniowo cukier i ubijam na sztywną pianę. Do ubitych białek dodaję masę żółtkową i mieszam. Następnie dodaję partiami przesianą mąkę i mieszam całość delikatnie łyżką. Wykładam masę na blachę o wymiarach 25 cm na 40 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiam do nagrzanego do 175*C piekarnika na ok. 25 minut. Po upieczeniu wyjmuję blachę. A po 5-10 minutach wyjmuję biszkopt z blachy i zdejmuję papier.
Puszysty biszkopt
Do miseczki przekładam żółtka, roztrzepuję, dodaję ocet i proszek
Puszysty biszkopt
W dużej misce ubijam pianę z białek z cukrem
Puszysty biszkopt
Do ubitej piany z białek dodaję masę żółtkowa i mieszam
Puszysty biszkopt
Na koniec wylewam ciasto na blachę wyłożoną papierem