iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Pyszne jagodzianki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Pyszne i pachnące lasem bułeczki.

Pyszne jagodzianki Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pyszne jagodzianki

 

Sposób przygotowania:

Pyszne jagodzianki
Ciasto: Z drożdży, ciepłego mleka , 1 łyżki cukru i 1 łyżki mąki zrobić zaczyn drożdżowy który przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Całą make przesiać do miski, dodać pozostały cukier i wymieszać, następnie wbić jajka i dolać płynny tłuszcz oraz wyrośnięty rozczyn. Zagnieść gładkie i lśniące ciasto, przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Stolnicę delikatnie posypać mąką i wyłożyć na nią wyrośnięte ciasto, dłońmi maczanymi w mące ciasto rozciągnąć na stolnicy i kubkiem wyciąć krążki w których dnem szklanki zrobić na środku wgłębienia. Przygotowane bułki przełożyć na posmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem blaszkę do pieczenia, bułki posmarowaćrozmąconym jajkiem i napełnić dołki nadzieniem jagodowym lekko je ubijając. Bułki ponownie odstawić do wyrośnięcia i po wyrośnięciu piec w temp. 180st do 25 min.Nadzienie: Opłukane i dokładnie odsączone z wody jagody wymieszać z cukrem i budyniem.
Pyszne jagodzianki
W porcjach ciasta szklanką zrobić dołki
Pyszne jagodzianki
Dołki w bułkach napełnić jagodami można dodatkowo posypać kruszonką
Pyszne jagodzianki
Po upieczeniu zostawić do przestudzenia

Tagi:

jajko jajka