mika3008

mika3008

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 204]

Pyzy z mięsem 3

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 3

Pyszne danie dla dużego i małego

Pyzy z mięsem 3

Składniki:

Pyzy z mięsem 3

 

  • Nadzienie:
  • 25 dkg mięsa mielonego
  • bułka
  • 1/4 kostki smalcu
  • cebula
  • sól, pieprz do smaku
  • Ciasto:
  • 15 ziemniaków
  • szkl. mąki
  • jajko
  • sól do smaku
  • dodatkowo:
  • roztopiony smalec do polania

 

Sposób przygotowania:

Pyzy z mięsem 3
Mięso mielone podsmażyć. Bułkę namaczamy w letniej wodzie, następnie odciskamy, cebulę smażymy na złoto. Do naczynia wkładamy mięso, wyciśniętą i rozdrobnioną bułkę, cebulę oraz przyprawy. Dokładnie mieszamy. Ciasto: Ziemniaki gotujemy do miękkości,odcedzamy, studzimy i przepuszczamy przez praskę. Wykładamy na stolnicę, do tego mąkę, jajko i sól. wyrabiamy ciasto. Rozwałkowujemy na ok, 2 cm grubości i wykrawujemy koła szklanką. Na to naładamy farsz i formujemy kulki. Pyzy gotujemy w osolonej wodzie, ok. 4 min, póki nie wypłyną na wierzch. Polać smalcem i podawać, Smacznego.