Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Pyzy ze śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Smaczny obiadek w postaci ziemniaczanych pyz ze śliweczkami - palce lizać!

Pyzy ze śliwkami

Składniki:

Pyzy ze śliwkami

 

Sposób przygotowania:

Pyzy ze śliwkami
Ziemniaki obieramy, myjemy o gotujemy na miękko. Odcedzamy, odstawiamy do ostygnięcia. Ziemniaki przeciskamy przez praskę bądź dokładnie tłuczemy (muszą być idealnie potłuczone). Ziemniaki przekładam do miski i uklepuje do uzyskania jednolitej powierzchni, dzielę powierzchnię ziemniaków na 4 (ćwiartki), jedną ćwiartkę wyciągam na wierzch i zasypuję ją mąką do równości (może się okazać iż potrzebujemy więcej niż szklankę mąki), dodaję jajko, sól i dokładnie wyrabiam na jednolitą masę. Z gotowego ciasta formuję placuszki (na ręce) tak by powstała kuleczka, na placuszku układam śliwkę bez pestki, posypuję cukrem i zawijam w kulkę. Tak uformowane pyzy układam na talerzu podsypanym mąką. W dużym garnku nastawiam wodę, solę około 1 - 2 łyżeczki, Pyzy wrzucam na gotującą wodę i gotuję około 3 minuty od wypłynięcia na wierzch. Podaje polane masełkiem i posypane cukrem, Smacznego