redakcja

redakcja

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 196]

Rabarbarowy crème brûlée z jaglanki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Crème brûlée w nowej letniej odsłonie. Z dodatkiem rabarbaru i jaglanki smakuje wyśmienicie. Deser idealny na lato!

Rabarbarowy crème brûlée z jaglanki

Składniki:

Rabarbarowy crème brûlée z jaglanki

 

 

  • 1 ½ szklanki mleka kokosowego

 

  • 1 ½ szklanki wody

 

  • ¼ łyżeczki soli

 

 

 

 

  • miód lub brązowy cukier do smaku

 

  • masło do natłuszczenia kokilek

 

  • 2 łyżki drobnego cukru trzcinowego

Sposób przygotowania:

Rabarbarowy crème brûlée z jaglanki
Kaszę opłucz na sicie i przełóż do garnka. Dodaj mleko, wodę i sól, doprowadź do wrzenia. Gotuj przez 20 minut, aż kasza zmięknie.

Rabarbar umyj i pokrój w plasterki. Przełóż do rondelka, dodaj skórkę cytrynową, kardamon i miód i zagotuj. Gotuj 10 minut aż zacznie się rozpadać. Wtedy dodaj rabarbar do kaszy, przełóż całość do blendera i zmiksuj na gładki krem. Przełóż do nasmarowanych masłem kokilek i wygładź powierzchnię łyżką zamoczoną w zimnej wodzie. Kokilki odstaw do lodówki na co najmniej 1 godzinę.

Przed podaniem posyp je cukrem i opiecz palnikiem do crème brûlée. Podawaj od razu. Zamiast lub oprócz kardamonu możesz wykonać także inne opcje smakowe: z mango, z wodą różaną, z truskawkami. Smacznego!