Racuchy jabłkowe

Smakowita88 - Przepis na: Racuchy jabłkowe offline

Arcymistrz Kuchni
Przepisy: 301
zdjęcia: 1 z 4 Strzałka
Racuchy jabłkowe
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 2

taki dzień jak dziś- pusta lodówka a w domu jabłka:-)


trudność: łatwe
czas:

Racuchy jabłkowe - SKŁADNIKI:

  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 szklanka mąki
  • 1 jajo
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • małe jabłka antonówki ( używając innej odmiany jabłek ilość cukru można zmniejszyć o połowę)
  • szczypta soli
  • 1 szklanka cukru
  • olej do smażenia ( dozowanie wychodzi podczas smażenia)

Racuchy jabłkowe - PRZYGOTOWANIE:

Do małego wiaderka wsypałam mąkę, cukier, cukier puder , sól oraz proszek do pieczenia. Wymieszałam. Dolałam mleko oraz wbiłam jedno jajo. Całość porządnie rozbiłam trzepaczką. Jabłka umyłam , obrałam i usunęłam gniazda nasienne. Starłam na tarce o dużych okach. Dosypałam do ciasta. Wymieszałam. Na rozgrzaną patelnię z olejem kładłam po dwa placki. Co nie całą minutę przewracałam z jednej strony na drugą. Podawałam na gorąco. Jeśli ciasto wychodzi nam za rzadkie można dosypywać jeszcze troszkę mąki do uzyskania pożądanej konsystencji.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Racuchy jabłkowe (strona 1 z 1)  
Elficzna

Elficzna
offline

2012-08-10 12:12
tam chyba coś się zakręciło bo masz 2 łyżeczki cukru a potem znowu szklanka cukru. Ale szklanka cukru to chyba stanowczo za dużo, ale jak kto woli.
Skomentuj
Oceń:
0
Smakowita88

Smakowita88
offline

2012-08-10 12:59
Elficzna napisał(a):

tam chyba coś się zakręciło bo masz 2 łyżeczki cukru a potem znowu szklanka cukru. Ale szklanka cukru to chyba stanowczo za dużo, ale jak kto woli.

Dzięki za uwagę Elficzna , miało być dwie łyżeczki cukru pudru :-) zjadło mi się
a cukru dałam tyle bo mam jabłka kwaśne antonówki- nie wiem powinnam dopisać jakie te jabłka?
Skomentuj
Oceń:
0
kasiunia.1981

kasiunia.1981
offline

2012-08-10 14:22
Bardzo lubię takie placki;))
Skomentuj
Oceń:
0
gosia56

gosia56
offline

2012-08-10 14:59
Chyba jeszcze jedna pomyłka w składnikach masz 1 jajko a w przygotowaniu 2 jajka.
Ale osobiscie bardzo je lubię............
Skomentuj
Oceń:
0
Elficzna

Elficzna
offline

2012-08-10 13:41
aaa chyba, że tak :) możesz napisać jakie to jabłka ale nie uważam żeby to było aż tak istotne, bo każdy zawsze daje takie jabłka jakie ma akurat pod ręką :)
Skomentuj
Oceń:
0
msewka

msewka
offline

2012-08-11 08:01
Elficzna napisał(a):

aaa chyba, że tak :) możesz napisać jakie to jabłka ale nie uważam żeby to było aż tak istotne, bo każdy zawsze daje takie jabłka jakie ma akurat pod ręką :)

A wg.mnie jest istotne i należałoby napisać,że chodzi o kwaśne jabłka typu antonówka czy szara reneta .Jeśli dodać jabłka deserowe,słodkie to ciężko byłoby zjeść.Można napisać,że używając słodkiej odmiany jabłek ilość cukru zmniejszyć o połowę.
Skomentuj
Oceń:
0
Babciagramolka

Babciagramolka
offline

2012-08-11 09:02
Dwa pytania - mleko słodkie czy zsiadłe ?
A drugie - w wielu przepisach piszesz ,, do małego wiaderka " - to jakieś cpecjalne wiaderko ? Musze przyznać , że nie pasuje mi jakoś używanie wiaderek w kuchni - po czymś Ci zostało i tak używasz ? Trzeba koniecznie w tym wiaderku - nie można wymieszać w zwykłej misce kuchennej odpowiedniej wielkosci ?
Skomentuj
Oceń:
0
Smakowita88

Smakowita88
offline

2012-08-11 10:13
Babciagramolka napisał(a):

Dwa pytania - mleko słodkie czy zsiadłe ?
A drugie - w wielu przepisach piszesz ,, do małego wiaderka " - to jakieś cpecjalne wiaderko ? Musze przyznać , że nie pasuje mi jakoś używanie wiaderek w kuchni - po czymś Ci zostało i tak używasz ? Trzeba koniecznie w tym wiaderku - nie można wymieszać w zwykłej misce kuchennej odpowiedniej wielkosci ?

mleko zwykłe od krowy- mam małe plastikowe wiadereczko ( kupiliśmy specjalnie na ciasto drożdżowe)
Skomentuj
Oceń:
0
edytaha

edytaha
offline

2012-08-11 09:13
Odnoszę wrażenie, że szklanka cukru na szklankę mąki to jakieś nieporozumienie, nawet przy najbardziej kwaśnych jabłkach. Te racuchy skarmelizowałyby się, a nie usmażyły
Skomentuj
Oceń:
0
Smakowita88

Smakowita88
offline

2012-08-11 10:14
edytaha napisał(a):

Odnoszę wrażenie, że szklanka cukru na szklankę mąki to jakieś nieporozumienie, nawet przy najbardziej kwaśnych jabłkach. Te racuchy skarmelizowałyby się, a nie usmażyły

Nie skarmelizowały się - wyszły bardzo smaczne, tym bardziej że jabłka puściły sok
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Szybkie i smaczne
Trufelki z suszonymi jabłkami Jabłka pod otrębowo miodową kruszonką Kokoski z makiem
Banan lub jabłka w cieście z sosem karmelowym Kurczak z orzechami nerkowca Rosti (placki)  z dyni
Warzywa z kurczakiem z patelni Muffiny z kremowym orzechowym nadzieniem Deser z płatkami kukurydzianymi
Fasolka szparagowa z bułką tartą na maśle Carbonara z oliwkami Naleśniki  z serkiem  i pigwą

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Cały naród suszy jabłka Konkurs - Cały naród suszy jabłka

    Zapraszamy do konkursu! Pokażcie, jak kreatywnie wykorzystać suszone jabłka w przepisach kulinarnych. Do wygrania nowoczesne suszarki do owoców i grzybów oraz komplety gadżetów od firmy MPM.

1 2
 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Czy suszysz jabłka?

 
 Czy suszysz jabłka?

głosuj
 

Ostatnio komentowane