Racuchy jabłkowe

Smakowita88

Arcymistrz Kuchni
Przepisy: 301
zdjęcia: 1 z 4
Racuchy jabłkowe
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 2

taki dzień jak dziś- pusta lodówka a w domu jabłka:-)


trudność: łatwe
czas:

Racuchy jabłkowe - SKŁADNIKI:

  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 szklanka mąki
  • 1 jajo
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • małe jabłka antonówki ( używając innej odmiany jabłek ilość cukru można zmniejszyć o połowę)
  • szczypta soli
  • 1 szklanka cukru
  • olej do smażenia ( dozowanie wychodzi podczas smażenia)

Racuchy jabłkowe - PRZYGOTOWANIE:

Do małego wiaderka wsypałam mąkę, cukier, cukier puder , sól oraz proszek do pieczenia. Wymieszałam. Dolałam mleko oraz wbiłam jedno jajo. Całość porządnie rozbiłam trzepaczką. Jabłka umyłam , obrałam i usunęłam gniazda nasienne. Starłam na tarce o dużych okach. Dosypałam do ciasta. Wymieszałam. Na rozgrzaną patelnię z olejem kładłam po dwa placki. Co nie całą minutę przewracałam z jednej strony na drugą. Podawałam na gorąco. Jeśli ciasto wychodzi nam za rzadkie można dosypywać jeszcze troszkę mąki do uzyskania pożądanej konsystencji.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Racuchy jabłkowe (strona 1 z 1)  
Elficzna

Elficzna

2012-08-10 12:12
tam chyba coś się zakręciło bo masz 2 łyżeczki cukru a potem znowu szklanka cukru. Ale szklanka cukru to chyba stanowczo za dużo, ale jak kto woli.
Skomentuj
Oceń:
0
Smakowita88

Smakowita88

2012-08-10 12:59
Elficzna napisał(a):

tam chyba coś się zakręciło bo masz 2 łyżeczki cukru a potem znowu szklanka cukru. Ale szklanka cukru to chyba stanowczo za dużo, ale jak kto woli.

Dzięki za uwagę Elficzna , miało być dwie łyżeczki cukru pudru :-) zjadło mi się
a cukru dałam tyle bo mam jabłka kwaśne antonówki- nie wiem powinnam dopisać jakie te jabłka?
Skomentuj
Oceń:
0
kasiunia.1981

kasiunia.1981

2012-08-10 14:22
Bardzo lubię takie placki;))
Skomentuj
Oceń:
0
gosia56

gosia56

2012-08-10 14:59
Chyba jeszcze jedna pomyłka w składnikach masz 1 jajko a w przygotowaniu 2 jajka.
Ale osobiscie bardzo je lubię............
Skomentuj
Oceń:
0
Elficzna

Elficzna

2012-08-10 13:41
aaa chyba, że tak :) możesz napisać jakie to jabłka ale nie uważam żeby to było aż tak istotne, bo każdy zawsze daje takie jabłka jakie ma akurat pod ręką :)
Skomentuj
Oceń:
0
msewka

msewka

2012-08-11 08:01
Elficzna napisał(a):

aaa chyba, że tak :) możesz napisać jakie to jabłka ale nie uważam żeby to było aż tak istotne, bo każdy zawsze daje takie jabłka jakie ma akurat pod ręką :)

A wg.mnie jest istotne i należałoby napisać,że chodzi o kwaśne jabłka typu antonówka czy szara reneta .Jeśli dodać jabłka deserowe,słodkie to ciężko byłoby zjeść.Można napisać,że używając słodkiej odmiany jabłek ilość cukru zmniejszyć o połowę.
Skomentuj
Oceń:
0
Babciagramolka

Babciagramolka

2012-08-11 09:02
Dwa pytania - mleko słodkie czy zsiadłe ?
A drugie - w wielu przepisach piszesz ,, do małego wiaderka " - to jakieś cpecjalne wiaderko ? Musze przyznać , że nie pasuje mi jakoś używanie wiaderek w kuchni - po czymś Ci zostało i tak używasz ? Trzeba koniecznie w tym wiaderku - nie można wymieszać w zwykłej misce kuchennej odpowiedniej wielkosci ?
Skomentuj
Oceń:
0
Smakowita88

Smakowita88

2012-08-11 10:13
Babciagramolka napisał(a):

Dwa pytania - mleko słodkie czy zsiadłe ?
A drugie - w wielu przepisach piszesz ,, do małego wiaderka " - to jakieś cpecjalne wiaderko ? Musze przyznać , że nie pasuje mi jakoś używanie wiaderek w kuchni - po czymś Ci zostało i tak używasz ? Trzeba koniecznie w tym wiaderku - nie można wymieszać w zwykłej misce kuchennej odpowiedniej wielkosci ?

mleko zwykłe od krowy- mam małe plastikowe wiadereczko ( kupiliśmy specjalnie na ciasto drożdżowe)
Skomentuj
Oceń:
0
edytaha

edytaha

2012-08-11 09:13
Odnoszę wrażenie, że szklanka cukru na szklankę mąki to jakieś nieporozumienie, nawet przy najbardziej kwaśnych jabłkach. Te racuchy skarmelizowałyby się, a nie usmażyły
Skomentuj
Oceń:
0
Smakowita88

Smakowita88

2012-08-11 10:14
edytaha napisał(a):

Odnoszę wrażenie, że szklanka cukru na szklankę mąki to jakieś nieporozumienie, nawet przy najbardziej kwaśnych jabłkach. Te racuchy skarmelizowałyby się, a nie usmażyły

Nie skarmelizowały się - wyszły bardzo smaczne, tym bardziej że jabłka puściły sok
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Szybkie i smaczne
Placki ziemniaczane z boczkiem Bazyliowy omlet z dodatkami Pasta jajeczna ze szczypiorkiem
Zawijaski z serem i boczkiem Sushi maki z ogórkiem i paluszkami krabowymi Paszteciki z kapustą , grzybami i żurawiną
Kisiel porzeczkowo - poziomkowy Francuska tarta z brzoskwiniami i bitą śmietaną Zupa pomidorowa z mięsem mielonym
Sałatka brokułowa z makaronem Czerwone kopytka Kiełbaska w pomidorowo-fasolowym sosie

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Magiczne pierniczki Konkurs - Magiczne pierniczki

    Pyszne i aromatyczne pierniczki, choć niewielkie rozmiarem w okresie Świąt Bożego Narodzenia zdecydowanie zyskują na znaczeniu. Zawieszane na choince, wręczane bliskiej osobie, jedzone ze smakiem dodają magii i bajkowej atmosfery. Podziel się przepisem na pierniczki i wygraj atrakcyjne nagrody!

  • Konkurs - Jak smakują święta w Twoim domu? Konkurs - Jak smakują święta w Twoim domu?

    Święta Bożego Narodzenia w każdym domu smakują inaczej. Barszcz z uszkami, schab ze śliwką, kluski z makiem to potrawy, których nie może zabraknąć w świątecznym menu. A jak smakują Święta w Twoim domu? Podziel się przepisem na Twoją ulubioną świąteczną potrawę. Do wygrania m.in. ekspres do kawy Nespresso!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert

 

Przepisy kulinarne video

Sonda

Bez którego ciasta nie wyobrażasz sobie świąt Bożego Narodzenia?

 
 Bez którego ciasta nie wyobrażasz sobie świąt Bożego Narodzenia?

 

Ostatnio komentowane