SUPERPRZEPIS

Racuszki biszkoptowo- orkiszowe

  • 1
  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 11
Racuszki biszkoptowo- orkiszowe Więcej zdjęć (3)

Zazwyczaj wykonuje w kuchni racuszki z jabłkami. Tym razem postanowiłam pokombinować, a że miałam w posiadaniu koszyczek kiwi, padło na te pyszne owoce:)

Składniki:

Racuszki biszkoptowo- orkiszowe

SKŁADNIKI:

  • 3 duże jajka,
  • 1,5 łyżki cukru,
  • 1,5 łyżki orkiszowych otrębów,
  • 8 dag mąki,
  • szczypta proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • olej do smażenia,
  • około 6 -7 dojrzałych owoców kiwi,
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Racuszki biszkoptowo- orkiszowe

ETAP 1

Racuszki biszkoptowo- orkiszowe
Owoce kiwi obieramy i kropimy w pasterki około 0,5 cm.

Owoce kiwi obieramy i kropimy w pasterki około 0,5 cm.

ETAP 2

Racuszki biszkoptowo- orkiszowe
Do ubitych białek dodajemy żółtka

Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Do ubitych dodajemy cukier, a w dalszej kolejności stopniowo żółtka.

ETAP 3

Racuszki biszkoptowo- orkiszowe
Do puszystej masy jajecznej dodajemy proszek do pieczenia, mąkę oraz otręby

Do puszystej masy jajecznej dodajemy proszek do pieczenia, mąkę oraz otręby. Całość miksujemy na małych obrotach do połączenia składników.

Etap 4

Racuszki biszkoptowo- orkiszowe
Owoce maczamy w przygotowanym cieście

Na patelni rozgrzewamy olej. Plasterki kiwi zanurzamy w cieście i wykładamy na ciepły tłuszcz

Etap 5

Racuszki biszkoptowo- orkiszowe
. Racuszki smażymy z dwóch storn do zrumienienia.

. Racuszki smażymy z dwóch storn do zrumienienia. Gotowe umieszczamy na papierowym ręczniku, by odsączyć nadmiar tłuszczu.