paulinka22

paulinka22

Starszy Kucharz
[Przepisów: 62]

Rafaello wg paulinka22

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Do ciasta zamiast spirytusu często dodaję także szklankę adwokata

Rafaello wg paulinka22

Składniki:

Rafaello wg paulinka22

 

  • 3 żółtka,
  • 2,5 szklanki mleka,
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 1 szklanka cukru,
  • 30 dag masła,
  • 25 dag wiórek kokosowych,
  • 1 szklanka spirytusu,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 4 paczki herbatników

Sposób przygotowania:

Rafaello wg paulinka22
Do miseczki wsypujemy mąkę ziemniaczaną i pszenną,dodajemy żółtka i zalewamy połową szklanki letniego mleka. Wszystko dokładnie mieszamy. Do rondelka wlewamy 2 szklanki mleka,wsypujemy cukier i cukier waniliowy. Dodajemy ciasto z miseczki i razem zagotowujemy tak aby powstała z tego masa przypominająca konsystencją budyń. Masło ucieramy,dodając po trochę ostudzonego budyniu. Dodajemy wiórki kokosowe i wlewamy spirytus. Mieszamy. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozkładamy paczkę herbatników,na herbatniki masę.Powtarzamy tę czynność aby uzyskać cztery warstwy. Wierzch ciasta posmarowany masą posypujemy obficie wiórkami kokosowymi. Całość przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do lodówki minimum na dwie godziny.