Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Ramen - japońska zupa

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Moja wersja popularnej japońskiej zupy... Mi trochę przypomina nasz polski rosół. Można dodać do niej dowolne, ulubione dodatki:)

Ramen - japońska zupa Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ramen - japońska zupa

 

  • 4 duże udka z kurczaka
  • 3 marchewki
  • 10 dkg pora
  • 10 dkg selera korzeniowego
  • 1 cebula
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • makaron pszenny - wg uznania
  • 4 jajka
  • sos sojowy do smaku
  • natka pietruszki - wg uznania
  • świeży imbir do smaku
  • jasna pasta miso do smaku

 

Sposób przygotowania:

Ramen - japońska zupa
Cebulę obrać, przekroić na pół, mocno zrumienić na suchej, rozgrzanej patelni. Mięso umyć, przełożyć do garnka, zalać 6 szklankami zimnej wody. Marchewki i seler obrać, pokroić na trochę mniejsze kawałki. Por oczyścić, umyć. Warzywa dodać do mięsa razem ze zrumienioną cebulą. Wszystko powoli zagotować, zebrać szumowiny. Do wywaru dodać trochę soli i pieprzu. Gotować na bardzo małym ogniu bez przykrycia ok. 2,5 godziny. Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzić. Jajka ugotować na twardo, przestudzić, obrać ze skorupek. Udka z kurczaka wyjąć z wywaru, obrać z kości. Do każdego talerza wlać kilka kropli sosu sojowego, dodać po trochu obranego i startego na tarce o drobnych oczkach imbiru i po trochu pasty miso, nalać porcję wywaru. Do wywaru włożyć trochę ugotowanego makaronu, przekrojone na pół jajko, trochę mięsa i warzyw wyjętych z wywaru. Wszystko posypać posiekaną natką pietruszki.
Ramen - japońska zupa
Obrana przekrojona na pół i zrumieniona na patelni cebula.
Ramen - japońska zupa
Mięso w garnku zalane wodą i dodane do niego warzywa.
Ramen - japońska zupa
Ugotowane na twardo obrane ze skorupek jajka.