Risotto z gulaszem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Mmmmm ... Sama pychotka :D

Risotto z gulaszem

Składniki:

Risotto z gulaszem

 

  • Składniki na risotto (na 2-3 osoby):
  • ryż (dwie torebki z pudełek)
  • 1 cebula
  • 2 łyżki starkowanego żółtego sera
  • pół cytryny
  • 3/4 litra bulionu (zagotowana woda plus 2 kostki rosołowo-warzywne)
  • pół pęczka pietruszki
  • olej
  • łyżka masła
  • sól, pieprz, starta gałka muszkatołowa

 

  • Składniki na gulasz:
  • 50 dag mięsa łopatki
  • 3/4 litra bulionu (woda plus 2 kostki rosołowe)
  • garść marchewki w kostkę
  • garść selera w kostkę
  • garść pietruszki w kostkę
  • 3-4 łyżki mąki

Sposób przygotowania:

Risotto z gulaszem
Wykonanie: Risotto... cebulę w kostkę podsmażamy na patelni, gdy się zeszkli dodajemy luzem ryż (bez torebek :wink: ), smażymy na małym ogniu 5 minut. W międzyczasie bulion powinien się zagotowac. Dodajemy do bulionu podsmażony ryż z cebulą i dusimy pod przykryciem 20 min. Następnie dodajemy starty żółty ser, posiekaną natkę pietruszki, wyciskamy sok z cytryny, pieprz, sól i pół łyżeczki gałki. Mieszamy energicznie. Gotowe! Gulasz... mięso kroimy w kostkę, gotujemy w bulionie, na 10 min. przed końcem dodajemy warzywa. 5 min. przed końcem zagęszczamy sos mąką. Gotowe!