Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

Risotto z mięsem z udźca indyka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Risotto to świetny pomysł na szybki obiad. Można do niego dodać ulubione składniki i wystarczy pół godziny, żeby pyszny posiłek dla całej rodziny znalazł się na stole.

Risotto z mięsem z udźca indyka

Składniki:

Risotto z mięsem z udźca indyka

 

  • 300 g ryżu do risotto
  • 1 litr bulionu
  • 1 łyżka oleju
  • 100 ml białego wina
  • 300g mięsa z udźca indyka
  • 3/4 szklanki zielonego groszku
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz
  • 150 g parmezanu

Sposób przygotowania:

Risotto z mięsem z udźca indyka

ETAP 1:

Risotto z mięsem z udźca indyka
Podsmażamy mięso z cebulą i dodajemy groszek

Mięso kroimy w kostkę. Cebulę po obraniu i umyciu kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy mięso i cebulę,
doprawiamy solą i pieprzem i podsmażamy.

Jak cebula już się zeszkli, to dorzucamy groszek (może być mrożony, byleby nie był z puszki).

ETAP 2:

Risotto z mięsem z udźca indyka
Do ryżu z mięsem cebulą i groszkiem dolewamy wino

Dosypujemy ryż i przez kilka chwil mieszamy i dolewamy wino.

W rondelku, na palniku obok podgrzewamy bulion.

ETAP 3:

Risotto z mięsem z udźca indyka
Stopniowo dolewamy ciepły bulion i często mieszamy

Jak całe wino zostanie już wchłonięte, do zaczynamy stopniowo dolewać bulion.

Dolewamy jedną łyżkę wazową, mieszamy, czekamy aż ryż wchłonie płyn i dopiero dolewamy kolejną.

ETAP 4:

Risotto z mięsem z udźca indyka
Na samym końcu dosypujemy parmezan i dokładnie mieszamy

Na samym końcu, jak ryż już będzie miękki, dodajemy starty ser (zostawiamy trochę do posypania potrawy na talerzu).

Całość dokładnie mieszamy, ewentualnie doprawiamy do smaku i nakładamy na talerze i posypujemy odrobiną parmezanu.

Tagi:

danie risotto