Cukiereczek13

Cukiereczek13

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

Pomidorowe risotto z mięsem mielonym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Uwielbiam wymyślać nowe potrawy. Polecam mój nowy, pyszny wynalazek

Pomidorowe risotto z mięsem mielonym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pomidorowe risotto z mięsem mielonym

 

  • ryż do risotto 150g,
  • bulion około 500ml,
  • 1 cebula,
  • mięso mielone 250g,
  • pomidory krojone w puszce 400g,
  • koncentrat pomidorowy 1 łyżeczka,
  • ser żółty 100g,
  • bazylia 1 łyżeczka,
  • sól,
  • pieprz,
  • 1-2 łyżki masła

Sposób przygotowania:

Pomidorowe risotto z mięsem mielonym
Na patelni rozpuszczamy masło i wsypujemy ryż do risotto. Smażymy go do momentu aż ziarna ryżu staną się szkliste. Wówczas zalewamy go chochlą bulionu i smażymy dalej. Gdy ryż wchłonie bulion wlewamy kolejną chochlę. Postępujemy tak do momentu aż ryż będzie miękki. W między czasie na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy cebula będzie gotowa dodajemy mięso mielone i smażymy do momentu aż się zarumieni. Wówczas dodajemy pomidory w puszce, koncentrat i bazylię i smażymy tak długo, aż część płynu wyparuję i sos zgęstnieje. Ser ścieramy na tarce i dodajemy go do ryżu pod koniec smażenia. Gdy ryż będzie gotowy dodajemy do niego podsmażone mięso z sosem i mieszamy, ewentualnie doprawiamy do smaku. Od razu podajemy, Życzę smacznego ;)
Pomidorowe risotto z mięsem mielonym
Na patelni rozpuszczamy masło i wsypujemy ryż do risotto.
Pomidorowe risotto z mięsem mielonym
Gdy ryż wchłonie bulion wlewamy kolejną chochlę.
Pomidorowe risotto z mięsem mielonym
Wówczas dodajemy pomidory w puszce, koncentrat i bazylię.
Pomidorowe risotto z mięsem mielonym
Gdy ryż będzie gotowy dodajemy do niego podsmażone mięso z sosem i mieszamy, ewentualnie doprawiamy do smaku.