kar.mal

kar.mal

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 37]

Risotto z rydzami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Wrzesień to zwiastun jesieni, a to co najbardziej się nam z nią kojarzy to grzyby, dlatego zapraszam na mocno maślane pyszne risotto z rydzami na otwarcie sezonu.

Risotto z rydzami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Risotto z rydzami

 

  • 400 g ryżu arborio
  • masło
  • 8 łyżek tartego parmezanu
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • Pęczek pietruszki
  • 2 litry bulionu warzywnego lub grzybowego
  • 2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 500g rydzów
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Risotto z rydzami

ETAP 1:

Risotto z rydzami
Bulion musi być wrzący dlatego należy cały czas trzymać go na małym ogniu.

Przygotowujemy bulion warzywny. Ja swój przygotowałam dzień wcześniej zagotowując włoszczyznę i gotując ją przez około godziny do półtorej, ale możemy również użyć bulionu z kostki. Bulion musi być wrzący dlatego należy cały czas trzymać go na małym ogniu.

ETAP 2:

Risotto z rydzami
Uważamy, aby nie pżesmażyć grzybów, powinny być one lekko twarde.

Cebulę kroimy w kostkę, grzyby w 1,5 cm kawałki i podsmażamy je na łyżce masła z połową jednej cebuli aż zmiękną. Małych grzybów nie trzeba kroić i po podsmażeniu można je odłożyć do ozdobienia dania.

ETAP 3:

Risotto z rydzami
Cebula powinna byc zeszklona, ale nie przyrumieniona.

Resztę cebuli podsmażamy w garnku na 4 łyżkach masła. Uważamy, aby się zeszkliła, ale nie przyrumieniła. Dodajemy do niej pokrojony czosnek oraz ryż. Podsmażamy przez minutę i dodajemy wino. Gotujemy około 4 minut, aż wino odparuje.

ETAP 4:

Risotto z rydzami
Wraz z ostatnią porcją bulionu dodajemy resztę grzybów oraz posiekaną pietruszkę.

Dodajemy do ryżu dwie chochelki bulionu oraz połowę grzybów. Gotujemy często mieszając i gdy ryż wsiąknie płyn dolewamy kolejną porcję. Tak gotujemy ryż, aż będzie miękki na zewnątrz i al dente w środku. Wraz z ostatnią porcją bulionu dodajemy resztę grzybów oraz posiekaną pietruszkę. Doprawiamy risotto do smaku solą i pieprzem. Zdejmujemy z ognia, dodajemy 4 łyżki masła oraz parmezan, całość mieszamy i możemy podawać.

Tagi:

dania risotto