jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Książka Kucharska: ŻURAWINOWY NOTES PRZEPISOWY

Rogaliki razowe z migdałami i zurawiną

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Rogaliki z nadziane żurawiną i siekanymi migdałami, polecam je na jesienne, szare dni - na pewno poprawią Wam humor!

Rogaliki razowe z migdałami i zurawiną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rogaliki razowe z migdałami i zurawiną

 

  • 200 g mąki pełnoziarnistej
  • około 300 g mąki uniwersalnej
  • 2 łyżki otrębów owsianych
  • 300 ml letniego mleka
  • 40 g świeżych drożdży
  • 3 jaja
  • szczypta soli
  • 3 łyżki + 1 łyżeczka cukru brązowego
  • 200 g masła
  • 200 g suszonej żurawiny
  • 200 g migdałów
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka soku żurawinowego
  • żółtko
  • 1 łyżeczka mleka

 

 

 

Sposób przygotowania:

Rogaliki razowe z migdałami i zurawiną
Zalewamy migdały wrzątkiem. Gdy przestygną zdejmujemy brązowe łupiny. Topimy masło i studzimy je, by było półpłynne. Do miseczki wlewamy 100 ml letniej mleka, dodajemy 1 łyżeczkę cukru pokruszone drożdże i kilka łyżeczek mąki pszennej. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce. Pozostały cukier zmiksuj z jajami. Po 10 minutach, gdy drożdże "ruszą" dodajemy je do jajek, dodajemy pozostałe składniki ciasta (mleko, połowę masła, mąkę, sól ) - wyrabiamy ciasto ok 5 minut i odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość wałkujemy go na prostokątny placek, kroimy go na kwadraty. Każdy kwadrat smarujemy masłem i posypujemy żurawiną oraz posiekanymi migdałami. Rolujemy kwadraty po przekątnej i zwijamy w rogale. Każdy rogal smarujemy żółtkiem wymieszanym z łyżeczką mleka. Odstawiamy do wyrośnięcia na 10-15 minut. Pieczemy na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 180 st.C Cukier puder ucieramy z sokiem żurawinowym, smarujemy nim rogaliki i posypujemy posiekanymi migdałami.
Rogaliki razowe z migdałami i zurawiną
Gdy ciasto podwoi swoją objętość wałkujemy go na prostokątny placek, kroimy go na kwadraty.
Rogaliki razowe z migdałami i zurawiną
Każdy kwadrat ciasta smarujemy masłem przy pomocy pędzelka.
Rogaliki razowe z migdałami i zurawiną
Każdy kwadrat smarujemy masłem i posypujemy żurawiną oraz posiekanymi migdałami.
Rogaliki razowe z migdałami i zurawiną
Pieczemy na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 180 st.C