Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Rogaliki z marmoladą różaną.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Zamiast lukru rogaliki można posypać cukrem pudrem.

Rogaliki z marmoladą różaną.

Składniki:

Rogaliki z marmoladą różaną.

 

 

 

Sposób przygotowania:

Rogaliki z marmoladą różaną.
Mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać z cukrem pudrem, dodać pokruszone drożdże, masło i dokładnie posiekać nożem. Następnie wbić jedno jajko, dodać dwa żółtka, szczyptę soli, gęstą kwaśną śmietanę i wyrobić ciasto. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na dwie godziny. Następnie wyjąć z folii, jeszcze raz wyrobić, rozwałkować, pokroić w trójkąty. Na każdy kawałek ciasta położyć łyżeczkę marmolady z różą, zwijać formując rogaliki. Ułożyć na przygotowanej blaszce, włożyć do piekarnika. Piec w temp 190 stopni około 15-20 minut. Po ostudzeniu polukrować.