rolada śląska

bogda46 - Przepis na: rolada śląska offline

Mistrz Kuchni
Przepisy: 158
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
rolada śląska
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

nie ma to jak prawdziwa śląska rolada


trudność: średne
czas:

rolada śląska - SKŁADNIKI:

  • ładny kawałek wołowiny (nie poprzerastanej zbytnio)
  • ogórek kiszony (na 4 rolady)
  • cebula
  • boczek wędzony
  • musztarda , pieprz , sól , magi , listek laurowy , ziele angielskie

rolada śląska - PRZYGOTOWANIE:

Mięso pokroić w poprzek włókien na grubość około 1- 1,5 cm , mocno rozbić tłuczkiem do mięsa . Rozłożyć na blacie , posmarować musztardą , lekko popieprzyć . Na jednym końcu położyć ćwiartkę ogórka kiszonego i raz zawinąć , położyć plasterek (grubości około 1/2 cm) boczku , zwinąć , położyć dwa półplasterki cebuli i zwinąć do końca . Owinąć białą nitką (dosyć mocną żeby się nie zrywała) . Dla niewprawionych - można spiąć wykałaczkami . Roztopić około 10 dag margaryny (najlepiej w brytwance) , włożyć rolady i podsmażyć ze wszystkich stron . Następnie dusić pod przykryciem do miękkości mięsa . W razie potrzeby podlewać wodą , ale sos ma być ciemny , jednak nie spalony . Rolady posolić i skropić magi (jak każde inne mięso) , dodać mały listek laurowy i 2 ziarna ziela . Jak rolady będą już miękkie to zatrzepać sos mąką (pszenna) rozrobioną z wodą i doprawić do smaku . Sos powinien być dosyć gęsty .
Rolady można również zrobić z mielonym farszem . Boczek , cebulę i ogórek przepuszczamy przez maszynkę do mięsa dodając jeszcze kawałek cienkiej kiełbasy (zwyczajna , toruńska) . Zmielony farsz przyprawiamy pieprzem i solą (nie pieprzymy i nie solimy już rolad) i nakładamy na posmarowane musztardą mięso (można rozsmarować zostawiając wolne brzegi) i zwijamy . Reszta tak samo jak z tradycyjnymi .


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do rolada śląska  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Wołowina
Kotlety mielone z gorgonzolą i gruszką Strogonow z sosem worcestershire Mielone zraziki nadziewane porem i papryką
Szponder w sosie chrzanowym Zupa gulaszowa z jabłkiem, cukinią i całą resztą Wołowina w winie i pieprzu
Sezonowe leczo z wołowiną Gulasz tatarski Gołąbki wołowe z dodatkiem kardamonu
 Rozbef wołowy w sosie chimichurri Pieczeń rzymska z jajkiem podpiekana w sosie pomid Papryka faszerowana na ostro

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert online

 

Sonda

Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

 
 Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

głosuj
 

Ostatnio komentowane