rolada śląska

bogda46

Mistrz Kuchni
Przepisy: 158
zdjęcia: 1 z 1
rolada śląska
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

nie ma to jak prawdziwa śląska rolada


trudność: średne
czas:

rolada śląska - SKŁADNIKI:

  • ładny kawałek wołowiny (nie poprzerastanej zbytnio)
  • ogórek kiszony (na 4 rolady)
  • cebula
  • boczek wędzony
  • musztarda , pieprz , sól , magi , listek laurowy , ziele angielskie

rolada śląska - PRZYGOTOWANIE:

Mięso pokroić w poprzek włókien na grubość około 1- 1,5 cm , mocno rozbić tłuczkiem do mięsa . Rozłożyć na blacie , posmarować musztardą , lekko popieprzyć . Na jednym końcu położyć ćwiartkę ogórka kiszonego i raz zawinąć , położyć plasterek (grubości około 1/2 cm) boczku , zwinąć , położyć dwa półplasterki cebuli i zwinąć do końca . Owinąć białą nitką (dosyć mocną żeby się nie zrywała) . Dla niewprawionych - można spiąć wykałaczkami . Roztopić około 10 dag margaryny (najlepiej w brytwance) , włożyć rolady i podsmażyć ze wszystkich stron . Następnie dusić pod przykryciem do miękkości mięsa . W razie potrzeby podlewać wodą , ale sos ma być ciemny , jednak nie spalony . Rolady posolić i skropić magi (jak każde inne mięso) , dodać mały listek laurowy i 2 ziarna ziela . Jak rolady będą już miękkie to zatrzepać sos mąką (pszenna) rozrobioną z wodą i doprawić do smaku . Sos powinien być dosyć gęsty .
Rolady można również zrobić z mielonym farszem . Boczek , cebulę i ogórek przepuszczamy przez maszynkę do mięsa dodając jeszcze kawałek cienkiej kiełbasy (zwyczajna , toruńska) . Zmielony farsz przyprawiamy pieprzem i solą (nie pieprzymy i nie solimy już rolad) i nakładamy na posmarowane musztardą mięso (można rozsmarować zostawiając wolne brzegi) i zwijamy . Reszta tak samo jak z tradycyjnymi .


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do rolada śląska  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Wołowina
Chili con carne Zraziki wołowe z boczkiem Pierożki z mięsem wołowym
Wołowina z pak choi   Mięso wołowe na winie Gulasz wołowy z warzywami
Tatar wołowy z ogórkiem i cebulą Wieńcowy chleb z tatarem i szpinakiem Mięso wołowe w sosie
Wołowina w czerwonym winie z ziemniakami Pieczeń wołowa duszona Gołąbki pieczone z kapustą kiszoną

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Podróż kulinarna z Hortex Podróż kulinarna z Hortex

    Zapraszamy do udziału w konkursie Hortex! Przygotuj potrawę kuchni śródziemnomorskiej i wygraj cenne nagrody! Do wygrania jest robot Kitchen Aid w wybranym przez użytkownika kolorze oraz 5 nagród dodatkowych - łyżka z silikonową krawędzią Fiskars!

  • Konkurs -  Soki marzeń z sokowirówką Philips Konkurs - Soki marzeń z sokowirówką Philips

    Owocowe i warzywne, słodkie i kwaśne, kolorowe i energetyzujące takie właśnie są soki wyciskane ze świeżych warzyw i owoców. Zapewniają zdrowie, piękny wygląd i wysoką odporność. Jakie są Wasze wymarzone kompozycje sokowe? Podzielcie się z nami swoimi pomysłami!

1 2
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert

 

Przepisy kulinarne video

Sonda

Jaką zupę lubisz najbardziej?

 
 Jaką zupę lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane