rolada śląska

bogda46

Mistrz Kuchni
Przepisy: 158
zdjęcia: 1 z 1
rolada śląska
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

nie ma to jak prawdziwa śląska rolada


trudność: średnie
czas:

rolada śląska - SKŁADNIKI:

  • ładny kawałek wołowiny (nie poprzerastanej zbytnio)
  • ogórek kiszony (na 4 rolady)
  • cebula
  • boczek wędzony
  • musztarda , pieprz , sól , magi , listek laurowy , ziele angielskie

rolada śląska - PRZYGOTOWANIE:

Mięso pokroić w poprzek włókien na grubość około 1- 1,5 cm , mocno rozbić tłuczkiem do mięsa . Rozłożyć na blacie , posmarować musztardą , lekko popieprzyć . Na jednym końcu położyć ćwiartkę ogórka kiszonego i raz zawinąć , położyć plasterek (grubości około 1/2 cm) boczku , zwinąć , położyć dwa półplasterki cebuli i zwinąć do końca . Owinąć białą nitką (dosyć mocną żeby się nie zrywała) . Dla niewprawionych - można spiąć wykałaczkami . Roztopić około 10 dag margaryny (najlepiej w brytwance) , włożyć rolady i podsmażyć ze wszystkich stron . Następnie dusić pod przykryciem do miękkości mięsa . W razie potrzeby podlewać wodą , ale sos ma być ciemny , jednak nie spalony . Rolady posolić i skropić magi (jak każde inne mięso) , dodać mały listek laurowy i 2 ziarna ziela . Jak rolady będą już miękkie to zatrzepać sos mąką (pszenna) rozrobioną z wodą i doprawić do smaku . Sos powinien być dosyć gęsty .
Rolady można również zrobić z mielonym farszem . Boczek , cebulę i ogórek przepuszczamy przez maszynkę do mięsa dodając jeszcze kawałek cienkiej kiełbasy (zwyczajna , toruńska) . Zmielony farsz przyprawiamy pieprzem i solą (nie pieprzymy i nie solimy już rolad) i nakładamy na posmarowane musztardą mięso (można rozsmarować zostawiając wolne brzegi) i zwijamy . Reszta tak samo jak z tradycyjnymi .


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do rolada śląska  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Wołowina
Pulpeciki meksykańskie z cynamonem Aromatyczna mielona wołowina na humusie Gulasz z brukwią i kładzionymi kluskami
Ostra wołowina po koreańsku Pieczeń wołowa z miodem Meksykańskie pulpeciki
Na kanapki: pieczona wołowina Pikantny gulasz wołowy Köttbullar - klopsiki szwedzkie a`la Igraszki
Wołowina w sosie Hamburgery Milczara Wołowina z pak choi

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Wiosenne przebudzenie Konkurs - Wiosenne przebudzenie

    Przygotuj dowolną wiosenną potrawę, ciasto lub deser, która Twoim zdaniem zasługuje na miano królowej wiosny. Wygraj atrakcyjne nagrody. Nagrodą główna jest telefon: Nokia Lumia 530 Dual SIM!

  • Wygraj kartę o wartości 200zł! Wygraj kartę o wartości 200zł!

    Czy znasz produkty Hortex, które zawierają
paprykę? Wymień przynajmniej trzy i napisz: jakie
 jest Twoje ulubione danie z papryką? Uzasadnij
swoją odpowiedź. Do wygrania 5 kart DUKA o wartości 200 zł każda. Konkurs trwa od 18.03. do 31.03. Zapraszamy!

  • Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex

    Zapraszamy do udziału w kolejnej edycji Konkursu Podróż kulinarna z Hortex! Przygotuj potrawę inspirowaną kuchnią śródziemnomorską (chorwacką, hiszpańską, portugalską) i wygraj Kitchen Aid w dowolnie wybranym kolorze lub inne atrakcyjne nagrody!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Twoje ulubione słodkości wielkanocne to:

 
 Twoje ulubione słodkości wielkanocne to:

 

Ostatnio komentowane