rolada śląska

bogda46 offline

Mistrz Kuchni
Przepisy: 158
zdjęcia: 1 z 1
rolada śląska
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

nie ma to jak prawdziwa śląska rolada


trudność: średne
czas:

rolada śląska - SKŁADNIKI:

  • ładny kawałek wołowiny (nie poprzerastanej zbytnio)
  • ogórek kiszony (na 4 rolady)
  • cebula
  • boczek wędzony
  • musztarda , pieprz , sól , magi , listek laurowy , ziele angielskie

rolada śląska - PRZYGOTOWANIE:

Mięso pokroić w poprzek włókien na grubość około 1- 1,5 cm , mocno rozbić tłuczkiem do mięsa . Rozłożyć na blacie , posmarować musztardą , lekko popieprzyć . Na jednym końcu położyć ćwiartkę ogórka kiszonego i raz zawinąć , położyć plasterek (grubości około 1/2 cm) boczku , zwinąć , położyć dwa półplasterki cebuli i zwinąć do końca . Owinąć białą nitką (dosyć mocną żeby się nie zrywała) . Dla niewprawionych - można spiąć wykałaczkami . Roztopić około 10 dag margaryny (najlepiej w brytwance) , włożyć rolady i podsmażyć ze wszystkich stron . Następnie dusić pod przykryciem do miękkości mięsa . W razie potrzeby podlewać wodą , ale sos ma być ciemny , jednak nie spalony . Rolady posolić i skropić magi (jak każde inne mięso) , dodać mały listek laurowy i 2 ziarna ziela . Jak rolady będą już miękkie to zatrzepać sos mąką (pszenna) rozrobioną z wodą i doprawić do smaku . Sos powinien być dosyć gęsty .
Rolady można również zrobić z mielonym farszem . Boczek , cebulę i ogórek przepuszczamy przez maszynkę do mięsa dodając jeszcze kawałek cienkiej kiełbasy (zwyczajna , toruńska) . Zmielony farsz przyprawiamy pieprzem i solą (nie pieprzymy i nie solimy już rolad) i nakładamy na posmarowane musztardą mięso (można rozsmarować zostawiając wolne brzegi) i zwijamy . Reszta tak samo jak z tradycyjnymi .


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do rolada śląska  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Wołowina
Wołowina z domową harissą "Kiszone" mielone Kotlety mielone z gorgonzolą i gruszką
Strogonow z sosem worcestershire Mielone zraziki nadziewane porem i papryką Szponder w sosie chrzanowym
Zupa gulaszowa z jabłkiem, cukinią i całą resztą Wołowina w winie i pieprzu  Sezonowe leczo z wołowiną
Gulasz tatarski Gołąbki wołowe z dodatkiem kardamonu  Rozbef wołowy w sosie chimichurri

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Przekąski z charakterem Konkurs - Przekąski z charakterem

    Niewielkie i słodkie, kuszące i słone lub niebanalne z dodatkiem pikanterii - przekąski! Choć nie grzeszą swym rozmiarem, charakteru odmówić im nie można. Które z nich podjadacie najczęściej? Zapraszamy do konkursu! Do wygrania książki Agnieszki Maciąg!

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert online

 

Sonda

Co najczęściej jesz na śniadanie?

 
 Co najczęściej jesz na śniadanie?

głosuj
 

Ostatnio komentowane