Agnieszka Zet

Agnieszka Zet

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 194]

Roladki z grillowanego bakłażana

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Szybka i prosta przystawka, a do tego bardzo smaczna i zdrowa. Zamiast bakłażana możemy wykorzystać cukinię.

Roladki z grillowanego bakłażana

Składniki:

Roladki z grillowanego bakłażana

 

Sposób przygotowania:

Roladki z grillowanego bakłażana
Ser feta kroimy w kosteczkę, umieszczamy w marynacie z oliwy, oregano i ziół prowansalskich. Pomidory suszone odsączamy z zalewy. Bakłażany kroimy na cienkie plastry wzdłuż za pomocą obieraczki do warzyw, posypujemy solą.

Gdy na bakłażanach zrobi się rosa, dokładnie myjemy plastry pod bieżącą wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem.

Bakłażany smarujemy oliwą i grillujemy na patelni grillowej. Na każdym plastrze bakłażana kładziemy kawałek sera feta i pomidory suszone, zwijamy roladki i spinamy je za pomocą wykałaczek, przed podaniem skrapiamy oliwą i obsypujemy oregano.