ewaeu

ewaeu

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 293]

Roladki z kurczaka pod beszamelem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Doskonałe danie na rodzinne spotkanie. Można podać ciepłe z sosem i np. z ryżem i sałatą. Można podać również przestudzone.

Roladki z kurczaka pod beszamelem

Składniki:

Roladki z kurczaka pod beszamelem

 

  • filet z kurczaka ok 700 g

 

 

Sposób przygotowania:

Roladki z kurczaka pod beszamelem

ETAP 1:

1.
Filety oczyścić , umyć i osuszyć. Rozkroić wzdłuż i rozbić. Posolić i zostawić w lodówce na ok 15 min. Masło rozpuścić na patelni . Dodać mąkę i chwilę smażyć . Dodać mleko i gotować do momentu , aż sos zgęstnieje . Dodać gałkę , pieprz i sól.
2.
Pora umyć , przeciąć wzdłuż i pokroić. Na patelni rozgrzać olej i przesmażyć pora na wolnym ogniu. Orzechy przesiekać i uprażyć na suchej patelni, dodać do pora. Dodać posiekaną natkę. Jajka ugotować na twardo i zetrzeć na tarce do warzyw, i dodać do pora. Wszystko dobrze przemieszać, doprawić solą , pieprzem i chwile jeszcze poddusić. Można dodać łyżkę bułki tartej ( żeby zagęścić farsz ) , ale nie koniecznie . Wystudzić.
3.
Farsz nakładać na kurczaka i zwijać w rolki. Na dno naczynia żaroodpornego wylać połowę sosu. Rolki ułożyć na sosie podwijając końcówki mięsa ( można użyć wykałaczek do spięcia ) i polać resztą sosu. Pieczenie 180 stopni ok 45 min. Mięso pokroić na ok 1cm kawałki . Smacznego.


Tagi:

mięso danie