Sposób przygotowania:
Wigilijna tarta z łososiem
Ciasto na tartę:
Mąkę mieszamy z solą, siekamy z masłem. Dodajemy zimną wodę i szybko, ale dokładnie zagniatamy. Owijamy folią spożywczą i zostawiamy w lodówce na 3 godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i układamy w formie na tartę. Nakłuwamy widelcem i pieczemy przez 10 min w temp 180 stopni.
Na spodzie ciasta układamy pokrojoną w plasterki mozzarellę.
Śmietanę łączymy z jajkami i przyprawami, dodajemy posiekanego łososia. Wylewamy na tartę. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem i układamy połówki pomidorków. Zapiekamy jeszcze ok 20 minut.
Mąkę mieszamy z solą, siekamy z masłem. Dodajemy zimną wodę i szybko, ale dokładnie zagniatamy. Owijamy folią spożywczą i zostawiamy w lodówce na 3 godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i układamy w formie na tartę. Nakłuwamy widelcem i pieczemy przez 10 min w temp 180 stopni.
Na spodzie ciasta układamy pokrojoną w plasterki mozzarellę.
Śmietanę łączymy z jajkami i przyprawami, dodajemy posiekanego łososia. Wylewamy na tartę. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem i układamy połówki pomidorków. Zapiekamy jeszcze ok 20 minut.
AldiNonia