niska1

niska1

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 102]

Różowy tort śmietankowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Różowy biszkopt przełożony różowym kremem śmietankowym o smaku truskawek to doskonały deser do kawy lub inne uroczystości rodzinne.

Różowy tort śmietankowy

Składniki:

Różowy tort śmietankowy

 

  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki miałkiego cukru
  • 2/3 szklanki mąki tortowej
  • 2 kisiele wiśniowe
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 litr śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżka żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szklanki ciepłego mleka
  • 1/2 szklanki truskawek

Sposób przygotowania:

Różowy tort śmietankowy
Do miski wbić białka i ubić je na sztywną pianę następnie dodać cukier i jeszcze dokładnie ubijać aż cukier się rozpuści do puszystych białek dodać żółtka i dokładnie wymieszać następnie wsypać przesianą mąkę z kisielami i proszkiem do pieczenia wszystko dokładnie wymieszać i przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i włożyć do nagrzanego piekarnika na około 30 minut kontrolując by ciasto się nie spiekło.Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika a następnie z tortownicy i zaczekać aż ostygnie. Gdy ciasto stygnie przygotować należy krem:do wysokiego naczynia wlewamy schłodzoną śmietanę ,wsypujemy 2 łyżki cukru pudru i miksujemy aż śmietana ubije się na sztywno, do przygotowanej śmietany wlewamy zmiksowane truskawki i rozpuszczoną żelatynę wszystko dokładnie mieszamy. Przestudzony biszkopt należy przekroić na dwa lub trzy krążki i przełożyć kremem, boki i wierzch też posmarować kremem. Wierzch tortu można ozdobić świeżymi truskawkami.

Tagi:

jajko jajka tort