Strona główna Różowy tort wielkanocny

Różowy tort wielkanocny

Torty « poprzedni | następny »
bernika - Przepis na: Różowy tort wielkanocny offline

Srebrny Ekspert
Przepisy: 817
zdjęcia: 1 z 3 Strzałka
Różowy tort wielkanocny
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 3

Skoro są Święta Wielkanocne to i tort na urodziny córki powinien był do tych świąt nawiązywać


trudność: średne
czas:

Różowy tort wielkanocny - SKŁADNIKI:

  • biszkopt:
  • 3 jajka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 6 łyżek cukru
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • masa:
  • 500ml kremówki 36%
  • 250gr serek mascarpone
  • sok truskawkowy
  • 5 dużych truskawek
  • 3 śmietan-fixy
  • dekoracja:
  • 250 g masy marcepanowej
  • barwniki
  • posypka kolorowa biało-różowa

Różowy tort wielkanocny - PRZYGOTOWANIE:

Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier, dalej ubijając. Dodawać stopniowo żółtka i ubijać. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, wsypać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać. Formę o średnicy 22 cm, tylko dno wyłożyć papierem do pieczenia, przelać masę. Piec w temperaturze 180ºC przez około 45 minut (do tzw. suchego patyczka). Wyjąć i odstawić. Gdy przestygnie wyjąć z formy, przekroić na dwa placki. Kremówkę ubić na sztywno, dodając śmietan-fixy pod koniec ubijania. Potem wmieszać serek mascarpone, następnie stopniowo dodawać po łyżeczce soku truskawkowego. Tyle żeby zabarwić krem na różowo. Truskawki pokroić w kostkę. Dolny blat biszkoptu nasączyć sokiem truskawkowym, następnie dać porcje kremu, pokrojone truskawki, znowu porcję kremu i przykryć drugim plackiem. Górę i boki posmarować kremem. Wstawić na godzinę do lodówki. Zrobić dekorację tortu. Masę marcepanową podzielić na kawałki, zagnieść z barwnikami. Uformować z niej kolorowe jajeczka, a z części cienkie czerwone paseczki, które rozwałkować i uformować gniazda. Tort obsypać posypką, na wierzch położyć gniazda z jajeczkami.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Różowy tort wielkanocny (strona 1 z 1)  
cris

cris
offline

2012-04-08 19:14
Pysznie wygląda ten krem!
Skomentuj
Oceń:
0
marietta

marietta
online

2012-04-14 15:37
I nie tylko krem,całość też jest piękna,można oczyma jeść,5.
Skomentuj
Oceń:
0
Edward mistrz kuchni

Edward mistrz kuchni
offline

2012-04-14 15:38
po prostu przepiękny
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Torty
Torcik ala Tiramisu Torcik makowo-kokosowy Tort a’la wuzetka
Torcik krówkowo smietanowy Tort a la sernikowy Mini torcik kawowy
Winogronowy tort-motyl Tort czekoladowo malinowy Torcik na zimno
Tort czekoladowy z Malteserami Truskawkowy obłoczek Bezowy tort z winnymi gruszkami

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Przekąski z charakterem Konkurs - Przekąski z charakterem

    Niewielkie i słodkie, kuszące i słone lub niebanalne z dodatkiem pikanterii - przekąski! Choć nie grzeszą swym rozmiarem, charakteru odmówić im nie można. Które z nich podjadacie najczęściej? Zapraszamy do konkursu! Do wygrania książki Agnieszki Maciąg!

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert online

 

Sonda

Czy przygotowujecie słodkości na Halloween?

 
 Czy przygotowujecie słodkości na Halloween?

głosuj
 

Ostatnio komentowane