bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Różowy tort wielkanocny

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Skoro są Święta Wielkanocne to i tort na urodziny córki powinien był do tych świąt nawiązywać

Różowy tort wielkanocny Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Różowy tort wielkanocny

  • biszkopt:
  • 3 jajka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 6 łyżek cukru
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • masa:
  • 500ml kremówki 36%
  • 250gr serek mascarpone
  • sok truskawkowy
  • 5 dużych truskawek
  • 3 śmietan-fixy
  • dekoracja:
  • 250 g masy marcepanowej
  • barwniki
  • posypka kolorowa biało-różowa

Sposób przygotowania:

Różowy tort wielkanocny

Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier, dalej ubijając. Dodawać stopniowo żółtka i ubijać. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, wsypać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać. Formę o średnicy 22 cm, tylko dno wyłożyć papierem do pieczenia, przelać masę. Piec w temperaturze 180ºC przez około 45 minut (do tzw. suchego patyczka). Wyjąć i odstawić. Gdy przestygnie wyjąć z formy, przekroić na dwa placki. Kremówkę ubić na sztywno, dodając śmietan-fixy pod koniec ubijania. Potem wmieszać serek mascarpone, następnie stopniowo dodawać po łyżeczce soku truskawkowego. Tyle żeby zabarwić krem na różowo. Truskawki pokroić w kostkę. Dolny blat biszkoptu nasączyć sokiem truskawkowym, następnie dać porcje kremu, pokrojone truskawki, znowu porcję kremu i przykryć drugim plackiem. Górę i boki posmarować kremem. Wstawić na godzinę do lodówki. Zrobić dekorację tortu. Masę marcepanową podzielić na kawałki, zagnieść z barwnikami. Uformować z niej kolorowe jajeczka, a z części cienkie czerwone paseczki, które rozwałkować i uformować gniazda. Tort obsypać posypką, na wierzch położyć gniazda z jajeczkami.