jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Rurki drożdżowe z budyniem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 5/5 głosów: 15

Moje dzisiejsze drożdżówki przybrały nieco inny kształt, bo rurek. Taka forma ich wykonania zachęca do zjedzenie i pięknie wygląda. Moje dzieci już domagają się kolejnej porcji, ale tym razem z czekoladowym budyniem.

Rurki drożdżowe z budyniem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rurki drożdżowe z budyniem

CIASTO:

KRUSZONKA:

  • 2 łyżki mąki,
  • 2 łyżki cukru,
  • Około 1 łyżka masła

BUDYŃ:

  • 600 ml mleka,
  • 2 budynie śmietankowe,
  • Około 1-2 łyżki cukru, według uznania,
  • 2 żółtka,
  • 1/4 kostki masła

Sposób przygotowania:

Rurki drożdżowe z budyniem

ETAP 1

Rurki drożdżowe z budyniem
Przygotowane ciasto pozostawiamy do podrośnięcia

Mleko delikatnie podgrzewamy. Dodajemy do niego łyżkę cukru, rozkruszone drożdże oraz ok 2 łyżki mąki. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do podrośnięcia.
Między czasie rozpuszczamy i studzimy tłuszcz.
Do wyrośniętego rozczynu dodajemy pozostałe składniki ciasta poza tłuszczem.
Tłuszcz dodajemy na 5 minut przed końcem wyrabiania. Ciasto łącznie wyrabiamy około 15 minut. Gotowe przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 60 minut.

ETAP 2

Rurki drożdżowe z budyniem
Ciasto zawijamy na przygotowane rurki

Wyrośnięte wykładamy na podsypaną mąką stolnicę.
Następnie ciasto wałkujemy na grubość około 4-5 mm. Rozwałkowane ciasto dzielimy na paski.

Foremki na rurki smarujemy tłuszczem i zawijamy na nie przygotowane paski ciasta.

ETAP 3

Rurki drożdżowe z budyniem
Posmarowane jajkiem rurki posypujemy kruszonką

Wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kruszonką. Tak przygotowane odstawiamy na około 10-15 minut do wyrośnięcia. Następnie pieczemy je około 20 minut (180°) do zrumienienia. Po wyjęciu, z jeszcze ciepłych wyjmujemy foremki (wówczas schodzą najlepiej).

ETAP 4

Rurki drożdżowe z budyniem
Ugotowany budyn łączymy z masłem

KRUSZONKA:Mąkę i cukier mieszamy ze sobą. Dokładamy do nich masło i w rękach rozkruszamy składniki, tak by powstała kruszonka.
BUDYŃ:Połowę mleka zagotowujemy z cukrem. W drugiej połowie rozpuszczamy budynie oraz żółtka. Mieszaniną zalewamy gotujące mleko. Do ugotowanego budyniu dodajemy masło. Mieszamy budyń do momentu połączenia z tłuszczem.

ETAP 5

Rurki drożdżowe z budyniem
Budyn przekładamy do worka cukierniczego- napełniamy nim rurki

Letni przekładamy do worka cukierniczego i napełniamy nim upieczone rurki drożdżowe.