Mona31

Mona31

Szef Kuchni
[Przepisów: 60]

Rurki z kurkami i boczkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 2

W sezonie grzybowym polecam takie oto proste i bardzo apetyczne danie :)

Rurki z kurkami i boczkiem

Składniki:

Rurki z kurkami i boczkiem

 

  • 2 garście świeżych kurek
  • 150 g boczku wędzonego
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • serek topiony śmietankowy
  • 3 łyżki mleka
  • 200g makaronu np. rurek

Sposób przygotowania:

Rurki z kurkami i boczkiem
1. Ugotować makaron z łyżką oliwy i szczyptą soli. 2. Obgotować kurki ok 20 min. 3. Na patelni rozpuścić masło i dodać odsączone kurki, smażyć ok. 5 minut. 4. Do kurek dodać pokrojony drobno boczek i smażyć razem jeszcze przez 5 minut. 5. W średniej wielkości garnku roztopić serek z mlekiem, dodać drobno posiekaną natkę pietruszki, zestawić z ognia, żeby sosik się nie przypalił. 6. Do garnka z sosem dodać makaron oraz zawartość patelni - kurki z boczkiem, wymieszać i podawać, np. z ogórkiem kiszonym lub konserwowym. Życzę smacznego !

Tagi:

makaron