Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Rurki z pomarańczową nutką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Rurki z gotowym kremem to dobry sposób na przygotowanie smacznego poczęstunku dla niespodziewanych gości.

Rurki z pomarańczową nutką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rurki z pomarańczową nutką

 

  • 20 dag mąki tortowej
  • 10 dag mąki krupczatki
  • 15 dag masła
  • 10 dag cukru pudru
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • 3 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki otartej skórki z pomarańczy
  • Krem:
  • 1 opakowanie gotowego kremu waniliowego
  • 300 ml mleka
  • 10 dag masła
  • spirytus do smaku
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Rurki z pomarańczową nutką
Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i posiekać z masłem. Dodać żółtka, cukier puder, śmietanę, skórkę pomarańczową i zagnieść ciasto. Zawinąć, odłożyć w chłodne miejsce na pół godziny. Następnie ciasto rozwałkować na grubość 3-4 mm i pokroić na 2 cm paski. Zawinąć na metalowe foremki, ułożyć na blaszce. Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i upiec na złoty kolor, ostudzić. Krem: 300 ml zimnego mleka zmiksować z zawartością torebki. Miękkie masło utrzeć, połączyć z ubitym kremem, doprawić do smaku spirytusem, miksować przez 2 minuty. Gotowy krem przełożyć do rękawa cukierniczego i napełnić zimne rurki. Oprószyć cukrem pudrem.
Rurki z pomarańczową nutką
Z mąki masła i pozostałych składników zagnieść ciasto
Rurki z pomarańczową nutką
Schłodzone rozwałkować i pokroić na 2 cm paski
Rurki z pomarańczową nutką
Paski ciasta zawinąć na metalowe foremki i ułożyć na blaszce
Rurki z pomarańczową nutką
Utarte masło połączyć z ubitym kremem dodać spirytus