pigwa

pigwa

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 103]

Rurki z truskawkowym nadzieniem

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Pyszne rurki z truskawkowym nadzieniem. Idealny deser na dobry początek wakacji.

Rurki z truskawkowym nadzieniem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Rurki z truskawkowym nadzieniem

 

  • Ciasto:
  • 25 dag mąki
  • 15 dag margaryny
  • 1/3 szklanki mleka
  • szczypta soli
  • cukier brązowy do dekoracji
  • Nadzienie truskawkowe:
  • 20 dag truskawek
  • 1 serek homogenizowany o smaku truskawkowym
  • 1 galaretka o smaku truskawkowym

Sposób przygotowania:

Rurki z truskawkowym nadzieniem
Składniki na ciasto zagnieść szybko i dokładnie. Ciasto rozwałkować na cienki placek około 2 mm grubości i pociąć na długie paski szerokości 1,5-2 cm. Cienkie paski ciasta nawijać na specjalne foremki do rurek, następnie posmarować je wodą (lub białkiem) i posypać cukrem do dekoracji. Przygotowane foremki ustawić pionowo na blasze i piec około 15-20 minut w temperaturze 200 stopniach C. Po upieczeniu wyjąć rurki z piekarnika, ostudzić i wyjąć foremki poprzez naciśnięcie na węższą część rurki. Truskawkową galaretkę rozpuścić w 200ml gorącej wody i ostudzić. Umyte truskawki przełożyć do wysokiego naczynia do miksowania, dodać do nich serek homogenizowany i miksować. Następnie dodać ostudzoną, tężejącą galaretkę i zmiksować dokładnie jeszcze raz wszystkie składniki. Przygotowane nadzienie schłodzić w lodówce, aż masa zgęstnieje. Gęstą masę truskawkową przekładamy do szprycy iwypełniamy nią rurki. Przed podaniem najlepiej schłodzić rurki w lodówce.
Rurki z truskawkowym nadzieniem
Rurki gotowe do wypieku
Rurki z truskawkowym nadzieniem
Gotowe rurki