Ryż smażony

Ryż « poprzedni | następny »
Babcia Halinka - autor przepisu Ryż smażony offline

Platynowy Ekspert
Przepisy: 2268
  • Wyślij znajomemu
Zgłoś nadużycie 
Ryż smażony
oceń:  
ocena: 3/5
głosów: 21309

Ryż wypłucz na sicie, po czym mocz przez 30 minut w zimnej wodzie. Po upływie tego czasu wsyp


czas:

Ryż smażony - SKŁADNIKI:

  • (3 porcje)
  • 20 dag ryżu długoziarnistego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • mała cebula (obrana i drobno posiekana)
  • 2 jaja
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • sól, pieprz

Ryż smażony - PRZYGOTOWANIE:

Ryż wypłucz na sicie, po czym mocz przez 30 minut w zimnej wodzie. Po upływie tego czasu wsyp do wrzącej osolonej wody. Gotuj 12 minut, na koniec dokładnie odsącz.
Na patelni rozgrzej oliwę i, mieszając, zeszklij posiekaną cebulę (nie rumień!). Teraz dodaj uprzednio przygotowany ryż i smaż, aż zacznie brązowieć.
Rozbite widelcem jaja dokładnie wymieszaj z sosem sojowym, po czym wlej do ryżu i smaż na dość dużym ogniu, aż się zetną.
Dopraw ryż do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, podawaj natychmiast po przygotowaniu.



Komentarze do Ryż smażony (strona 1 z 1)  
Gość

Agnieszka
gość

2008-11-01 15:48
Zasada jest taka jak powyżej. Do potraw chińskich dobrze jest do smażonej cebuli dodać pora pokrojonego w słupki (on dię rozpadnie, ale to nie szkodzi), doda ostrości. Dla koloru można dodac trochę kukurydzy (mrożonej lub z puszki). Aha, i koniecznie sos sojowy.
Skomentuj
Oceń:
0
DittaPENN

DittaPENN
offline

2010-03-13 20:19
__PODPOWIEDŹ:

RYŻ.1.
WIKIPEDIA:
Produkty uboczne powstające podczas obróbki ziaren ryżu – czyli otręby i proszek powstały po rozdrobnieniu odpadów z procesu polerowania ziarna – wykorzystuje się jako KARMĘ dla ZWIERZĄT. Z otrąb uzyskuje się olej używany do celów spożywczych i przemysłowych. Pokruszone ziarna wykorzystuje się do warzenia piwa, destylacji alkoholu oraz produkcji skrobi i mączki ryżowej. Plewy stosuje się jako opał i materiał do pakowania, produkuje się z nich również nawóz i furfurol. Słomę używa się na ściółkę, paszę dla zwierząt, pokrycia dachowe oraz do produkcji mat, odzieży, opakowań i mioteł. Ryż wykorzystywany jest także w papiernictwie, do wyrobu przedmiotów plecionych, kleju i kosmetyków (puder). Stanowi źródło skrobi.
Podczas młocki usuwa się zwykle zarówno PLEWY, jak i OTRĘBY, czasem dodatkowo stosuje się polerowanie glukozą i talkiem, co nadaje ziarniakom połysk.

IRL KRAKÓW.
Ryż, biały lub brązowy, podnosi poziom cukru o__ ok. 18-20% wzrostu po spożyciu, wchłania się po ok. 60 min., czyli nie od razu, i wchłania się DŁUGO !!
Kasza jaglana zawiera skrobię, ryż też, a mimo to kasza wchłania się już po 15 minutach, tj. mamy ten największy wzrost, a w ryżu po 60 minutach.

PUENTA: ryż biały to produkt najwyższej wartości odżywczej, co OCZYWISTE !!

Nieprawdy biologiczne oraz puste frazesy o ryżu i nie tylko o ryżu, rozpowszechniają jedynie SPECE od tzw. Indeksu Glikemicznego, a to dlatego, że nic nie badali, nie znają glukometru, również nie czytali książek ze szkoły podstawowej (biologia 4 klasa) czyli plotą i plotą, wydając książę za książką o tym Indeksie Glikemicznym. Kłamią. OMIŃ !!
Przecież do Nich nie możesz zadzwonić, bo nie ma gdzie. Nie masz kogo zapytać, o te wpisy w Internecie, dziesiątki sprzecznych ze sobą tabel, dlaczego ? To proste uciekają przed prawdą bo mówią kłamstwa, oszczerstwa i Ich nigdzie nie ma. Do krakowskiego IRL KRAKÓW, zawsze możesz zadzwonić bo są to żywi, realni naukowcy nie poddani żadnym „naukowym reżimom” czyli lekko, łatwo mówią PRAWDY BIOLOGICZNE, które zbadali. Warto !!

Zobacz też:
__Książka; _pt._______: PORADNIK ŻYWIENIOWY człowieka w XXI wieku.
Wydanie drugie: zaktualizowane i uzupełnione.
__Skrót adresu strony w Internecie_______: MAGDALIRL
__ADRES_______: http://www.magdalirl.com.pl/

Pozdrawiam Ciebie i WSZYSTKICH
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Ryż
Ryżowa niespodzianka Warzywne szaleństwo z sushi Smażony ryż z kurczakiem
Łosoś z cytrynowym risotto Egzotyczny ryż z krewetkami Ryż gotowany z prawdziwkami
Cukinia zapiekana z żółtym ryżem Risotto z kurczakiem i jarmużem Ryżowe babeczki z boczkiem, cukinią i papryką
Kotleciki z dorsza i ryżu  Zapiekany ryż z warzywami Deser ryżowy z kokosem i fiołkiem
Dziś moderatorami są
misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 
Konkursy
  • Konkurs - Wiosenne smaki Konkurs - Wiosenne smaki

    Przygotuj smaczne, kolorowe i lekkie wiosenne danie i wygraj kartę upominkową o wartości 50zł. Nagradzamy aż 10 osób! Konkurs uwzględnia przepisy publikowane na Waszych blogach. Zapraszamy do zapoznania się z zasadami konkursu.

1 2 3
 
 
 
Sonda
Kupując owoce i warzywa, zwracam uwagę na:

 
 Kupując owoce i warzywa, zwracam uwagę na:

głosuj
 
Ostatnio komentowane