iwa643

iwa643

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 5470]

Ryż z grzybami na białym winie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Smaczne szybkie danie risotto z dodatkiem borowików , można użyć mrożone a w sezonie świeże. Polecam smaczne danie obiadowe.

Ryż z grzybami na białym winie

Składniki:

Ryż z grzybami na białym winie

 

Sposób przygotowania:

Ryż z grzybami na białym winie
Cebulę obieramy i siekamy , czosnek obieramy i także siekamy. Na maśle podsmażamy cebulkę i czosnek , dojemy ryż. Smażymy chwilę aż ryż stanie się szklisty. Zalewamy winem , redukujemy alkohol. Dodajemy pokrojone borowiki. Smażymy. Podlewamy bulionem ok 1/2 szklanki i gotujemy na małym ogniu. Kiedy bulion odparuje dolewamy resztę bulionu i dalej gotujemy. Kiedy ryz stanie się miękki doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dolewamy śmietanę . Mieszamy . Dodajemy posiekana natkę pietruszki i podajemy.

Tagi:

ryż