mz00ms

mz00ms

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 710]

Ryż z krewetkami i kokosem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Owoce morza ze słodkim posmakiem kokosu

Ryż z krewetkami i kokosem

Składniki:

Ryż z krewetkami i kokosem

 

  • 1 szklanka ryżu na risotto
  • 350g krewetek
  • 1/2 szkl suszonego kokosu
  • 1 i 3/4 szkl mleczka kokosowego
  • 1 szkl suszonych chińskich grzybków
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 6 cebulek dymek
  • 1 świeża zielona papryczka chili
  • 2/3 szkl wywaru rybnego
  • 6 gałązek bazylii

Sposób przygotowania:

Ryż z krewetkami i kokosem
Dymki oczyścić, umyć i posiekać. Papryczkę chili umyć, rozkroić, usunąć pestki i drobno posiekać. Krewetki obrać, ugotować do miękkości, ostudzić. Grzyby włożyć do miski, zalać gorącą wodą, pozostawić na 30minut. Po tym czasie odlać wodę, grzyby podzielić na kapelusze i nóżki. Kapelusze pokroić w plasterki a nóżki wyrzucić. W głębokiej patelni rozgrzać olej, wrzucić dymkę, kokos i papryczkę chili, smażyć 3minuty. Dodać grzyby i smażyć 4 minuty ciągle mieszając. Dodać ryż, smażyć cały czas mieszając 3minuty, wlać wywar, zagotować. Wlać mleczko kokosowe, zmniejszyć ogień, przykryć i gotować 15minut. Bazylię umyć, wstrząsnąć, osuszyć i porwać listki. Dodać krewetki i bazylię, wymieszać, zagotować i podawać.