gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Ryż zapiekany z owocami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Tak zapiekany ryż z owocami podaję jako danie na popołudniowy deser. Polecam. Moim dzieciom bardzo smakuje.

Ryż zapiekany z owocami

Składniki:

Ryż zapiekany z owocami

 

  • 2 szklanki mleka
  • 1 szklanka wody
  • 2 woreczki ryżu
  • 3 płaskie łyżki cukru
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1 banan
  • ok. 400 gram mrożonych truskawek
  • 1 mały kubek jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • margaryna do smarowania formy

Sposób przygotowania:

Ryż zapiekany z owocami

ETAP 1:

Ryż zapiekany z owocami
Wodę i mleko wlewamy do garnka, wsypujemy cukier oraz sól i wkładamy woreczki ryżu. Gotujemy.

Wodę i mleko wlewamy do garnka, wsypujemy cukier oraz sól i wkładamy woreczki ryżu. Gotujemy, aż ryż napęcznieje i będzie miękki. Studzimy.

ETAP 2:

Ryż zapiekany z owocami
Połowę ryżu wykładamy do wysmarowanego margaryną naczynia żaroodpornego.

Połowę ryżu wykładamy do wysmarowanego margaryną naczynia żaroodpornego.

ETAP 3:

Ryż zapiekany z owocami
Banan kroimy w plasterki i układamy na ryżu

Banan kroimy w plasterki i układamy na ryżu.

ETAP 4:

Ryż zapiekany z owocami
Truskawki, które wcześnie rozmrażamy i odcedzamy z powstałego soku układamy na bananach.

Truskawki, które wcześnie rozmrażamy i odcedzamy z powstałego soku układamy na bananach.

ETAP 5:

Ryż zapiekany z owocami
Owoce przykrywamy pozostałym ryżem. Wierzch smarujemy jogurtem naturalnym.

Owoce przykrywamy pozostałym ryżem. Wierzch smarujemy jogurtem naturalnym. Na koniec całość posypujemy przez sitko cukrem pudrem. Zapiekamy ok. 35 minut w temp. 170-180 stopni.


Tagi:

ryż