Sposób przygotowania:
Ryż zapiekany z owocami i cynamonem
Jabłka i gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Wrzucić do miski, posypać łyżką cukru i łyżką cynamonu. Wymieszać i odstawić. W międzyczasie przygotować ryż. Przepłukać go wodą na sicie. Wrzucić do rondelka o grubym dnie, dodać mleko i gotować 10 minut. dodać masło i 1 łyżkę cukru. Zamieszać i lekko przestudzić. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem, dodać do białek, zamieszać. dodawać porcjami do ryżu i delikatnie mieszać. Połowę ryżu przełożyć do naczynia żaroodpornego, wyłożyć połowę owoców, następnie resztę ryżu i resztę owoców. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 25 minut. Ryż zapiekany z owocami najlepiej smakuje na ciepło podany z zimnym jogurtem greckim