zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2311]

Sajgonki na ostro

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Moje drugie podejście do sajgonek, równie pyszne. Tymi sajgonkami na pewno trafiłam przez żołądek do serca mojego męża. Był nimi zachwycony i zajadał aż mu się uszy trzęsły.

Sajgonki na ostro

Składniki:

Sajgonki na ostro

 

  • 10 szt papieru ryżowego

 

  • nadzienie :
  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka
  • 1/4 szk sosu sojowego ciemnego
  • 1 szk drobno pokrojonej kapusty pekińskiej
  • 1 mała drobno pokrojona cebula
  • 2 łyżki czarnego sezamu + do posypania
  • 2 łyżki kukurydzy
  • 1/2 szk drobno startego żółtego sera
  • 1 ząbek czosnku
  • sól do smaku
  • pieprz cayenne do smaku
  • pieprz do smaku
  • olej rzepakowy do smażenia

Sposób przygotowania:

Sajgonki na ostro
Pierś umyć, osuszyć a potem drobno pokroić w kostkę. Zalać mięso w miseczce sosem sojowym i tak zostawić na 15 minut.

Do mięsa dodać pozostałe składniki i wszystko wymieszać. Papier ryżowy, każdy osobno moczyć ale przez chwilkę w ciepłej wodzie.

Kłaść na desce drewnianej i na brzegu kłaść po łyżce nadzienia. Sajgonki zwijać tak jak krokiety i odkładać na bok.

Część sajgonek obtoczyć w sezamie. Potem sajgonki smażyć na rumiano na głębokim oleju a gdy się usmażą odsączyć na ręczniku papierowym.

Podawać na gorąco z sosem chili.