13sonya

13sonya

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 98]

Sajgonki z Kukurydzą Gotowaną

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Sajgonki podajemy z ryżem, sosami, dipami, a ja podałam z gotowaną kukurydzą i sosem ostro-kwaśnym.

Sajgonki z Kukurydzą Gotowaną

Składniki:

Sajgonki z Kukurydzą Gotowaną

 

  • Składniki:
  • na sajgonki:
  • 14 arkuszy papieru ryżowego
  • 2 filety z indyka
  • 2 marchewki
  • 1 duża cebula
  • 8 pieczarek
  • 3 liście kapusty pekińskiej
  • 50g ryżowego makaronu nitki
  • 1 papryka żółta
  • imbir
  • 3 ząbki czosnku
  • szczypior
  • 2-3 łyżki sosu sojowego
  • łyżka przyprawy chińskiej
  • pieprz
  • kukurydza do gotowania

 

Sposób przygotowania:

Sajgonki z Kukurydzą Gotowaną
Pokrojoną cebulę smażymy na patelni, następnie dodajemy zmielonego indyka i smażymy do zarumienienia. Marchewkę i imbir kroimy na cienkie słupki, kapustę pekińską w paski, a pieczarki i paprykę w kostkę. Warzywa dodajemy do farszu i smażymy przez chwilę na patelni do miękkości. Dodajemy łyżkę przyprawy chińskiej, 2-3 łyżki sosu sojowego, wyciśnięty czosnek, szczyptę pieprzu i posiekany szczypior. Wszystko razem mieszamy, a następnie dodajemy ryżowy makaron nitki (moczymy go przez kilka minut w gorącej wodzie). Arkusze papieru ryżowego moczymy przez chwilę w letniej wodzie, aby zmiękły. Nakładamy małe porcje farszu na papier ryżowy, tak, aby krawędzie pozostały wolne. Brzegi zwilżamy wodą i dociskamy farsz, zawijajmy sajgonki jak gołąbki. Smażymy w głębokim oleju ok. 3 minut. W czasie smażenia sajgonków możemy zająć się kukurydzą, gotujemy ją we wrzątku przez około 5minut.