Sposób przygotowania:
Sajgonki z Kukurydzą Gotowaną
Pokrojoną cebulę smażymy na patelni, następnie dodajemy zmielonego indyka i smażymy do zarumienienia. Marchewkę i imbir kroimy na cienkie słupki, kapustę pekińską w paski, a pieczarki i paprykę w kostkę. Warzywa dodajemy do farszu i smażymy przez chwilę na patelni do miękkości. Dodajemy łyżkę przyprawy chińskiej, 2-3 łyżki sosu sojowego, wyciśnięty czosnek, szczyptę pieprzu i posiekany szczypior. Wszystko razem mieszamy, a następnie dodajemy ryżowy makaron nitki (moczymy go przez kilka minut w gorącej wodzie). Arkusze papieru ryżowego moczymy przez chwilę w letniej wodzie, aby zmiękły. Nakładamy małe porcje farszu na papier ryżowy, tak, aby krawędzie pozostały wolne. Brzegi zwilżamy wodą i dociskamy farsz, zawijajmy sajgonki jak gołąbki. Smażymy w głębokim oleju ok. 3 minut. W czasie smażenia sajgonków możemy zająć się kukurydzą, gotujemy ją we wrzątku przez około 5minut.
wedith1