Ewa

Ewa

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 183]

Książka Kucharska: ŻURAWINOWY NOTES PRZEPISOWY

Sajgonki dyniowo-żurawinowe na ostro

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pyszne połączenie chrupiącego papieru ryżowego ze słodyczą żurawiny, dyni i batata przełamanej ostrością tabasco i chili.

Sajgonki dyniowo-żurawinowe na ostro Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sajgonki dyniowo-żurawinowe na ostro

 

  • Składniki:
  • 1/4 średniej wielkości dyni
  • 1/4 dużego batata
  • 2 garście suszonej żurawiny
  • kilka kropel tabasco
  • kilka kropel sosu chili- słodkiego i ostrego
  • garść świeżych listków tymianku
  • sól
  • pieprz
  • papier ryżowy- ok. 10-11 sztuk
  • kilka cienkich plasterków wędzonego boczku
  • olej do smażenia
  • Na dip żurawinowo-pomidorowy:
  • 1 szalotka
  • garść suszonej żurawiny
  • 2 łyżki łagodnego ketchupu
  • 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • 0,5 łyżeczki musztardy Dijon
  • sól
  • pieprz

 

Sposób przygotowania:

Sajgonki dyniowo-żurawinowe na ostro
Dynię kroimy na mniejsze kawałki, skrapiamy oliwą, solimy i przekładamy na blachę piekarnikową wyłożoną papierem do pieczenia. Dynię pieczemy do miękkości ok. 1 godzinę. Batata obieramy i gotujemy w wodzie do miękkości. Z tak przygotowanych warzyw robimy puree- rozdrabniamy dokładnie za pomocą tłuczka. Masę doprawiamy tabasco, sosami chili, solą, pieprzem i świeżym tymiankiem. Dodajemy żurawinę i dokładnie mieszamy.

Przygotowanym nadzieniem faszerujemy sajgonki. Postępujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu papieru ryżowego- jeden papier zanurzamy na sekundę w letniej wodzie. Wykładamy na deseczkę. Odrobinę farszu zawijamy w plaster boczku i układamy koncentrycznie na papierze ryżowym- zawijamy podobnie do krokietów. Odkładamy na suchą deseczkę. Tak przygotowujemy wszystkie sajgonki. Część możemy zrobić w wersji wegetariańskiej- bez boczku- również smakują rewelacyjnie.

Tak przygotowane sajgonki smażymy z obu stron na głębokim oleju, do momentu aż ładnie się zezłocą. Wykładamy na ręczniki papierowe, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podajemy z dipem żurawinowo-pomidorowym.

Dip- Cebulkę i żurawinę bardzo drobno siekamy. Mieszamy ze sobą ketchup, jogurt i musztardę Dijon. Do tej mieszanki dodajemy posiekaną cebulę i żurawiną. Doprawiamy solą i pieprzem. Dip musi być wyraźnie pikantny z odrobiną słodyczy od żurawiny. Smacznego!
Sajgonki dyniowo-żurawinowe na ostro
sajgonki dyniowo-żurawinowe na ostro- przekrój
Sajgonki dyniowo-żurawinowe na ostro
sajgonki dyniowo-żurawinowe na ostro - porcja
Sajgonki dyniowo-żurawinowe na ostro
dip żurawionowo- pomidorowy do sajgonek
Sajgonki dyniowo-żurawinowe na ostro
sajgonki dyniowo-żurawinowe na ostro - smażenie

Tagi:

sosy dynia dipy