gmackos

gmackos

Szef Kuchni
[Przepisów: 38]

Sałatka z tuńczykiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Dobry pomysł na obiad na upalne dni.

Sałatka z tuńczykiem

Składniki:

Sałatka z tuńczykiem

 

  • 1 sałata masłowa,
  • 1 puszka tuńczyka w kawałkach, w sosie własnym,
  • 1 mała puszka kukurydzy konserwowej,
  • 1 średni ogórek zielony,
  • 2 średnie pomidory,
  • 10dag sera żółtego typu gouda,
  • 2 ząbki czosnku,
  • koper dla smaku,
  • pieprz,
  • sól,
  • mały jogurt naturalny.

Sposób przygotowania:

Sałatka z tuńczykiem
Sałatę umyć, osuszyć, porwać na kawałki, wrzucić do miski. Odcedzić i dodać całą puszkę kukurydzy, pokrojone w kostkę pomidory i ogórka. Odcedzić tuńczyka i rozdrabniając delikatnie palcami dorzucić do miski. Ser zetrzeć na drobnej tarce, lub specjalnej tarce do sera i również dorzucić do pozostałych składników. Do jogurtu dodać drobno posiekany koperek, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz do smaku. Wymieszać. Jogurt dolać do warzyw bezpośrednio przed podaniem, inaczej sałatka podejdzie wodą. Wszystko wymieszać i od razu podawać. SMACZNEGO