Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Książka Kucharska: Jaja, przystawki i dodatki na Wielkanoc

Salatka z tunczykiem i makaronem

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Salatka makaronowa z tunczykiem, jajami i warzywami.

Salatka z tunczykiem i makaronem

Składniki:

Salatka z tunczykiem i makaronem

  • 6 malych jaj,
  • puszka tunczyka w sosie wlasnym,
  • puszka groszku,
  • 10-15 pomidorków koktajlowych (w zaleznosci od wielkosci),
  • 80g drobego makaronu typu kwiatuszki lub gwiazdeczki,
  • duza, swieza czerwona papryka,
  • sól, pieprz, papryka w proszku,
  • zabek czosnku,
  • 4 czubate lyzki majonezu

Sposób przygotowania:

Salatka z tunczykiem i makaronem

Jaja ugotowac na twardo, ostudzic w zimnej wodzie, po czym obrac i pokroic w kosteczke. Makaron ugotowac w osolonej wodzie, zalac zimna woda i dodac do jaj. Groszek i tunczyk dobrze odcedzic. Papryke umyc, obrac i pokroic w kosteczke. Zabek czosnku obrac i przecisnac przez praske. Pomidorki umyc i pokroic na 4 czesci. Wszystkie skladniki wrzucic do miski, dobrze przyprawic, dodac majonez i wymieszac. Doprawic do smaku, mozna takze dodac pokrojona natke pietruszki. Schlodzic i przechowywac w lodówce.

Redakcja poleca: