Danusia19671

Danusia19671

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1432]

Schab po cygańsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Już przyjadły mi się zwykłe kotlety schabowe, dziś zrobiłam je w sosie cygańskim i powiem wam że nie jadłam lepszych.

Schab po cygańsku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Schab po cygańsku

na sos

  • papryka czerwona - 1 szt
  • papryka żółta - 1 szt
  • cebula - 2 szt
  • sos cygański - 1 słoiczek ( 200 g )
  • sól i pieprz

mięso

  • schab b/k - 800 g

dodatkowo

  • mąka
  • tłuszcz do smażenia
  • koperek do posypania

Sposób przygotowania:

Schab po cygańsku
Schab pokroić na 8 kotletów, lekko rozbić, posypać solą i pieprzem. Panierować kotlety w mące, smażyć na tłuszczu z obu stron na rumiano. Przełożyć kotlety do rondla, podlać odrobiną wody, dusić kilka minut, na wolnym ogniu. 

Cebulę obrać, papryki umyć, osączyć, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w paski, cebulę w piórka. Udusić cebulę na tłuszczu, dodać paprykę i sos cygański, razem poddusić.

Przełożyć cebulę z papryką do kotletów, dusić kilka minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. 
Schab po cygańsku
Schab pokrojony na plastry opanierowany w mące
Schab po cygańsku
Z papryki usunięto gniazda nasienne i pokrojono w paski
Schab po cygańsku
Cebula została obrana i pokrojona w piórka
Schab po cygańsku
Kotlety podczas duszenia z papryką cebulą i sosem cygańskim

Tagi:

schab mięso