Sposób przygotowania:
Schab po Cygańsku
Zaczynamy od pokrojenia ziemniaków w talarki i wysmarowania brytfanny olejem lub oliwą z oliwek. Następnie układamy talarki tak by odrobinę na siebie zachodziły(jak rybie łuski), posypujemy je przyprawami . Na ziemniakach układamy cebulę(im więcej tym lepiej bo w trakcie pieczenia traci ostrość i robi się lekko słodka) oraz paprykę i także posypujemy przyprawami(trochę mniej). Mięso kroimy na możliwie jak najcieńsze kotlety, podsmażamy z dodatkiem przyprawy Knorr do schabu i wkładamy do piekarnika w połowie pieczenia. Mięso należy włożyć dopiero kiedy ziemniaki będą zaczynać się robić miękkie. Całość pieczemy w piekarniku na środkowej półce w temperaturze 180 stopni przez około 30 - 50 min ( w zależności od piekarnika i tego jak szybko ziemniaki będą robić się miękkie, ja korzystam z piekarnika z termoobiegiem i zazwyczaj wychodzi w 40min) Smacznego =)
A.B.