Papaja

Papaja

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 382]

Schaby po cygańsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

danie to jadłam u mojej ciotki która jest Romką części rodziny, idealne z ziemniakami

Schaby po cygańsku

Składniki:

Schaby po cygańsku

 

  • 1 kg schabu bez kości
  • 2 cebule
  • 2-3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1/2 selera
  • musztarda
  • sól
  • pieprz
  • czosnek
  • 6 goździków
  • kostka rosołowa
  • ulubione zioła np.bazylia i tymianek
  • olej

Sposób przygotowania:

Schaby po cygańsku
Mięso kroimy w plastry o grubości 1 cm i nacieramy czosnkiem i solą zostawiamy na 25 minut. Każdy plaster należy grubo posmarować musztardą posypać pieprzem i ziołami. Układamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Na wierz układamy startą na grubych oczkach włoszczyzną. Układamy nadziane goździkami cebule. Skrapiamy olejem i na 15 minut bez przykrycia do mocno nagrzanego piekarnika
Dusimy 1 godzinę podlewając rosołkiem żeby zabulgotał a mięso nie było suche.