blackbetty

blackbetty

Szef Kuchni
[Przepisów: 44]

Schab ze śliwką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Idealny na obiad, prosty a smakuje wyśmienicie.

Schab ze śliwką

Składniki:

Schab ze śliwką

 

  • 1 duży kawałek schabu bez kości (1-1,5kg)
  • 10 dag śliwek suszonych lub kalifornijskich
  • 3 łyzki oleju
  • pieprz, sól, tymianek, bazylia,
  • czosnek granulowany, papryka słodka,
  • 1 kostka mięsna
  • 1lyzeczka octu

 

Sposób przygotowania:

Schab ze śliwką
Do miseczki dajemy olej, według uznania po troche z każdej przyprawy, soli może być troche więcej, rozkruszamy 1 kostkę mięsną do miseczki i na koniec dajemy ocet 0,5-1 łyzeczkę. Całość dokładnie mieszamy.

Schab myjemy i rozcinamy tak, aby łatwo nam było nałożyć śliwki. Po nałożeniu na całej długości śliwek nacieramy od środka przygotowaną marynata/sosem. Zwijamy jak roladę, gdyby schab nie chciał się zwinąć możemy użyć do spięcia wykałaczek. Zwinięty schab nacieramy marynatą i odkładamy na około 30 minut do lodówki.

Do rozgrzanego piekarnika do 200stopni wkładamy schab W RĘKAWIE foliowym i pieczemy 60minut.

Polecam pyszności :)