julciap26

julciap26

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Sernik dyniowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Delikatny i puszysty sernik dyniowy na spodzie z ciasteczek Oreo. Delikatnie rozpływa się w ustach pozostawiając idealny smak.

Sernik dyniowy

Składniki:

Sernik dyniowy

Masa

  • 3 paczki ciastek Oreo
  • 70 g masła
  • średnia pieczona dynia

 

  • twaróg - 1 wiaderko kilogramowe, kib można samemu zmielić
  • serek mascarpone
  • 3 jajka - całe
  • skórka z pomarańczy
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • Oliwa z oliwek do nasmarowania dyni

Polewa

  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • tabliczka czekolady

Sposób przygotowania:

Sernik dyniowy
Obrać dynię, wyjąć pestki, dynię pokroić na mniejsze kawałki. Nasmarować kawałki dyni oliwą z oliwek. Piec dynie w piekarniku w 180 stopniach do miękkości. Gdy dynia będzie upieczona, poczekać aż wystygnie i dokładnie zmiksować blenderem. Dodać drobno startą skórkę z pomarańczy i wymieszać. Dodać kolejno twaróg i serek mascarpone i dalej miksować. Wsypać produkty sypkie: cukier, cukier wanilinowy, budyń i dalej miksować. Na końcu dodać jajka, oczywiście nadal miksując.

Zmielić ciasteczka Oreo na proszek. Roztopić masło i dodać do ciasteczek. Dobrze wymieszać masło z ciasteczkami, najlepiej zmiksować. Przygotować blachę do pieczenia ciasta. Wyłożyć ją papierem do pieczenia. Wyłożyć spód z ciasteczek, a następnie wlać ciasto z masy serowej. Rozgrzać piekarnik i piec górą i dołem w 180 stopniach przez godzinę. Pilnować, żeby ciasto się nie przypaliło. Gdy ciasto wystygnie polać je przygotowaną polewą czekoladową. Ciasto przechowywać w lodówce.

Polewa: 

W kąpieli wodnej roztopić tabliczkę czekolady. Dodawać jogurtu naturalnego cały czas mieszając.

Tagi:

sernik ciasto