Sposób przygotowania:
Ciasto harataniec z serem i migdałamiETAP 1:
Ciasto:
Mąkę przesiać razem z proszkiem, dodać cukier, jajka i zagnieść ciasto. Podzielić na 3 części, jedną zostawić większą na spód. Ta część ciasta zostaje jasna, d dwóch pozostałych dojemy kakao i zagniatamy. Każde ciasto owijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut.
Ser:
Ser mielimy. Do misy miksera dajemy masło i cukier, miksujemy na puszystą jasną masę. Do masy dodajemy jajka, miksujemy, następnie stopniowo ser, śmietankę kremówkę i na końcu mąkę ziemniaczaną.
Pianka:
Z białek ubijamy piankę, dodajemy do niej cukier puder i kisiel.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Blaszkę o wymiarach 24x34 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na spód dajemy ciasto jasne, na ciasto jasne rozsmarowujemy powidło śliwkowe, następnie ścieramy na tarce jedno ciasto ciemne. Na ciasto ciemne wykładamy ser, następnie ubita piane z białek, migdały i ścieramy drugie ciasto ciemne.
Ciasto pieczemy przez 30 minut funkcja dół, potem zmieniamy na funkcja gór - dól i pieczemy kolejne 30 minut.
Smacznego.
lukrowanepierniczki