kruchebabeczki

kruchebabeczki

Szef Kuchni
[Przepisów: 19]

Ciasto harataniec z serem i migdałami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszny sernik na kruchym cieście z powidłem śliwkowym, delikatną pianką i płatkami migdałów. Prosty, szybki, idealny na Święta i nie tylko.

Ciasto harataniec z serem i migdałami

Składniki:

Ciasto harataniec z serem i migdałami

 

  • Składniki ciasto:
  • 200 g masła
  • 3 szklanki maki pszennej typ 450
  • 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 2 żółtka
  • 1 całe jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao

 

  • Masa serowa:
  • 1 kg sera
  • 125 g miękkiego masła
  • 125 ml śmietanki 30%
  • 2 całe jajka
  • 2 żółtka
  • 150 g cukru pudru
  • 30 g maki ziemniaczanej

 

  • Pianka:
  • 4 białka (które na zostały)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 opakowanie kisielu (ja nie dałam, bo zapomniałam kupić)

 

  • Dodatkowo:
  • 70 g płatków migdałów
  • 200 g powidła śliwkowego

Sposób przygotowania:

Ciasto harataniec z serem i migdałami

ETAP 1:

Ciasto:
Mąkę przesiać razem z proszkiem, dodać cukier, jajka i zagnieść ciasto. Podzielić na 3 części, jedną zostawić większą na spód. Ta część ciasta zostaje jasna, d dwóch pozostałych dojemy kakao i zagniatamy. Każde ciasto owijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut.

Ser:
Ser mielimy. Do misy miksera dajemy masło i cukier, miksujemy na puszystą jasną masę. Do masy dodajemy jajka, miksujemy, następnie stopniowo ser, śmietankę kremówkę i na końcu mąkę ziemniaczaną.

Pianka:
Z białek ubijamy piankę, dodajemy do niej cukier puder i kisiel.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Blaszkę o wymiarach 24x34 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na spód dajemy ciasto jasne, na ciasto jasne rozsmarowujemy powidło śliwkowe, następnie ścieramy na tarce jedno ciasto ciemne. Na ciasto ciemne wykładamy ser, następnie ubita piane z białek, migdały i ścieramy drugie ciasto ciemne.

Ciasto pieczemy przez 30 minut funkcja dół, potem zmieniamy na funkcja gór - dól i pieczemy kolejne 30 minut.

Smacznego.