BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1080]

Sernik z białą czekoladą i karmelem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszny sernik w połączeniu sera i czekolady i na dodatek karmel to coś co lubią moi domownicy, którzy uwielbiają serniki.

Sernik z białą czekoladą i karmelem

Składniki:

Sernik z białą czekoladą i karmelem

 

  • ciastka maślane - 150 -160 g, (rozkruszone),
  • masło roztopić - 70 g,
  • ser biały 1 kg,
  • jajka - 4 szt,
  • maka ziemniaczana 2 łyżki,
  • biała czekolada 200 g,
  • cukier 3/4 szklanki,
  • cukier waniliowy 1 op,
  • masa kajmakowa 400 g,
  • śmietana 30 % - 100 g,

Sposób przygotowania:

Sernik z białą czekoladą i karmelem
Ciastka rozkruszyć.Rozkruszone ciastka wymieszać z miękkim masłem, powstałą masą wylepić spód tortownicy, dobrze ugnieść. Włożyć do nagrzanego piekarnika,zapiec około 10 minut w 190 stopniach.

Ser utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać mąkę ziemniaczaną, zmiksować. 

Nie przerywając miksowania dodawać kremówkę i po jednym jajku.

Czekoladę białą rozpuścić w kąpieli wodnej, schłodzić. Do rozpuszczonej czekolady dodać 2 łyżki masy serowej, aby ją zahartować, następnie połączyć z resztą masy i wymieszać. 

masę serową wyłożyć na podpieczony ciasteczko-wy spód.

Piec 40 - 60 minut w 160 stopniach.

Po upieczeniu wystudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.

Sernik włożyć do lodówki do dobrego schłodzenia na 3 -4 godziny.

Schłodzony sernik wyjąć, górę posmarować masą kajmakową.   


Tagi:

ciasto sernik