SUPERPRZEPIS

Sernik dyniowy na piernikowym spodzie

  • 2
  • iziona
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3
Sernik dyniowy na piernikowym spodzie Więcej zdjęć (2)

Ciasto piękne i pyszne, taki sernik zastąpi nam tradycyjny sernik z rodzynkami jaki zawsze stawiamy na świątecznym stole.

Składniki:

Sernik dyniowy na piernikowym spodzie

masa serowa:

  • 60 dag białego sera twarogowego
  • 35 dag musu z pieczonej dyni ( mam zapasy w słoiczkach)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 5 jajek
  • 2 budynie śmietankowe
  • 1/2 szklanki śmietany 30%

spód piernikowy:

  • 16 dag pierników bez glazury
  • 30 gram masła

dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Sernik dyniowy na piernikowym spodzie

ETAP 1:

Sernik dyniowy na piernikowym spodzie
Masę serową cały czas delikatnie mieszamy.

Pierniczki pokruszyć i razem z masłem zmiksować na sypki proszek, mała tortownicę wyłożyć na dnie i bokach papierem ( moja kwadratowa o boku 22 cm) i na dnie wyłożyć całą masę piernikową, dokładnie docisnąć. Ciasto zapiec w temp. 180st przez 15 minut.

Ser wyłożyć do miski i przy pomocy blendera zmiksować na gładka masę, wymieszać z cukrem i musem dyniowym, następnie na zmianę dodawać po jednym jajku i niewielkiej ilości proszku budyniowego na koniec dodać śmietanę i wymieszać.

Podpieczony spód piernikowy przestudzić i wylać na niego całą masę serową.

ETAP 2:

Sernik dyniowy na piernikowym spodzie
Sernik po upieczeniu jest równy a polewa ładnie spływa po bokach.

Formę ustawić w większej i do tej na dole wlać wodę do 3/4 wysokości formy. Piec w tej wodnej kąpieli ciasto przez 75 minut w temp. 160 st po tym czasie formę z ciastem delikatnie wyjąć z wody i wystudzić, kiedy przestygnie złapać za papier i wyjąć z formy i tak zostawić do dnia następnego, aby dobrze ser zastygł.

Czekoladę rozpuścić z mlekiem i polać nią ciasto, dowolnie ozdobić. Dzięki większej ilości mleka czekolada nie zastygnie do końca i stworzy coś w rodzaju czekoladowego sosu.