monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1253]

Sernik kawowo-nektarynkowy fit

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Delikatny puszysty sernik z nektarynkami i kawą. Piekącą go bez spodu odjęłam kolejne kalorie, dzięki temu w 100 g jest tylko 95 kcal, zapraszam:)

Sernik kawowo-nektarynkowy fit Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Sernik kawowo-nektarynkowy fit

 

  • 500 g sera białego chudego
  • 250 g jogurtu naturalnego o obniżonej zawartości tłuszczu
  • 2 jajka
  • 1 łyżka cukru domowego z wanilią- 15 g
  • 2 łyżki cukru brzozowego -20 g
  • 2 łyżeczki stevii
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej- 20 g
  • 1,5 łyżeczki kawy
  • 2 nektarynki – 270 g ( waga po usunięciu pestki)
  • Dodatkowo:
  • 100 g nektarynki
  • 1 galaretka brzoskwiniowa
  • Tortownica 17 cm

Sposób przygotowania:

Sernik kawowo-nektarynkowy fit

ETAP 1:

Sernik kawowo-nektarynkowy fit
nektatarynki pokroić na mniejsze kawałki i dusić

Nektarynki obrać ( ja zrobiłam to obieraczką do warzyw), wyciągnąć pestkę. Pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć do rondelka. Dodać 2 łyżki wody i dusić do miękkości. Należy kontrolować ilość płynu aby owoce się nie przypaliły. Gdy nektarynki zmiękną, zblendować całość i ponownie postawić na ogień. Gotować około 2-3 minuty. Zdjąć i ostudzić.

ETAP 2:

Sernik kawowo-nektarynkowy fit
żółtka utrzeć z cukrami do jasności dokładnie

Ser zmielić w maszynce dwukrotnie. Do misy miksera przełożyć żółtka i dodać wszystkie rodzaje cukru. Utrzeć do lekkiego rozjaśnienia żółtek.

ETAP 3:

Sernik kawowo-nektarynkowy fit
do masy dodawać po łyżce sera i nadal miksować

Dodać jogurt i zmiksować do połączenia składników. Następnie po łyżce dodawać zmielony ser cały czas miksując.

ETAP 4:

Sernik kawowo-nektarynkowy fit
masę delikatnie połaczyć z ubitą pianą z białek

Na koniec dodać mąkę i wymieszać do połączenia składników. Białka ubić na sztywno, dodać do masy i delikatnie wymieszać.

ETAP 5:

Sernik kawowo-nektarynkowy fit
masę podzielić na pół i dodać do jednej mus a do drugiej kawę

Podzielić masę na 2 części. Do jednej dodać kawę i delikatnie ale dokładnie wymieszać. Do drugiej części dodać mus nektarynkowy i również wymieszać. Dno i boki tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia.

ETAP 6:

Sernik kawowo-nektarynkowy fit
w tortownicy układać masę kawową owocową i znów kawową

Na dno wylać połowę kawowej masy, wyrównać. Następnie wylać delikatnie połowę owocowej masy. Kolejne warstwy to kawowa i nektarynkowa.
Piekarnik rozgrzać do 170 st i wstawić sernik. Piec w kąpieli wodnej ( blaszkę z sernikiem, wstawić do większej formy, wypełnionej wrzątkiem w 1/3 wysokości). Piec około 50-60 minut. Wyjąć ostudzić.

ETAP 7:

Sernik kawowo-nektarynkowy fit
na serniku ułożyć cząstki owocu i wylać galaretkę

Galaretkę rozpuścić w 200 ml wody. Zostawić do lekkiego stężenia.
Nektarynkę pokroić w cienkie plasterki i ułożyć na wierzchu sernika. Zalać tężejącą galaretką i zostawić w lodówce na całą noc. Smacznego!

Tagi:

ciasto sernik