SUPERPRZEPIS

Sernik na zimno z porzeczkową wkładką

  • 2
  • monikaT83
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 4/5 głosów: 7
Sernik na zimno z porzeczkową wkładką Więcej zdjęć (4)

Kolejna propozycja na odchudzony deser..lekki, mocno owocowy i bardzo smaczny. Znajoma nie wierzyła, że sernik jest w wersji fit:)

Składniki:

Sernik na zimno z porzeczkową wkładką

 

  • Biszkopt:
  • 3 jajka
  • 55 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 20 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki stevii
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia:
  • Wkładka porzeczka:
  • 800 g czerwonej porzeczki ( po oberwaniu z gałązek)
  • 3 łyżki żelatyny
  • 100 ml wody
  • 2 łyżeczki stevii
  • 2 łyżeczki ksylolitu
  • Masa serowa:
  • 500 g ricotty
  • 420 g serka homogenizowanego naturalnego 0%
  • 2 limonki
  • 3 łyżki żelatyny
  • 2 łyżeczki stevii
  • 4 łyżeczki ksylolitu
  • Dekoracja:
  • 200 g porzeczek czerwonych

 

  • Tortownica 22 cm

Sposób przygotowania:

Sernik na zimno z porzeczkową wkładką

Biszkopt:

Sernik na zimno z porzeczkową wkładką
białka ubić na sztywno dodać stevię i żółtka

W miseczce wymieszać wszystkie rodzaje mąki i proszek do pieczenia. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie dodawać stevię cały czas miksując. W kolejnym kroku dodawać po jednym żółtku cały czas mieszając robotem.

ETAP 2:

Sernik na zimno z porzeczkową wkładką
do masy jajecznej dodać suche składniki i wymieszać łyżką

W dwóch partiach dodać sypkie składniki i mieszać delikatnie drewnianą łyżką. Przelać do tortownicy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st około, piec około 20-25 minut. Wyjąć i zostawić do ostygnięcia.

Wkładka porzeczkowa:

Sernik na zimno z porzeczkową wkładką
do całych owoców dodać miks porzeczkowy i dokładnie wymieszać

Żelatynę zalać 3-4 łyżkami wody. Zostawić do napęcznienia. Następnie ogrzać do roztopienia. Owoce zerwać z gałązek, umyć i ouszyć. 600 g przełożyć do blendera i długo miksować aby dokładnie rozdrobnić owoce ( chociaż pesteczki i tak pozostaną więc jeśli zależy wam na gładkiej masie, należy przetrzeć mus przez sito). Dodać stevię, cukier brzozowy i wodę. Zmiksować. Na koniec dodać rozpuszczona żelatynę i cały czas miksując połączyć składniki. Pozostałe owoce przełożyć do miski, dodać zmiksowane i dokładnie ale delikatnie wymieszać.

ETAP 4:

Sernik na zimno z porzeczkową wkładką
przygotowaną wkładkę porzeczkową przelać do tortownicy

Tortownice w rozm. 17 cm wyłożyć folią spożywczą i delikatnie przelać mus owocowy. Odstawić do lodówki do całkowitego stężenia ( u mnie trwało to całą noc).

Masa serowa:

Sernik na zimno z porzeczkową wkładką
z limonek zetrzeć skórkę i wycisnać sok do miski

Żelatynę zalać 3-4 łyżkami wody. Zostawić do napęcznienia. Następnie ogrzać do roztopienia. Limonki wyszorować i osuszyć. Zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Przełożyć do misy miksera.

ETAP 6:

Sernik na zimno z porzeczkową wkładką
do miski dodać sery oraz słodziwa i zmiksować dokładnie

Dodać oba rodzaje sera i wymieszać dokładnie. Dodać oba rodzaje słodziwa i po raz kolejny dokładnie wymieszać. Delikatnie wlewać do masy żelatynę i po raz ostatni dokładnie zmiksować.

Wykonanie:

Sernik na zimno z porzeczkową wkładką
na biszkopt wylać odrobinę masy serowej

Na talerz wyłożyć zimny biszkopt, zapiąć obręcz tortownicy. Następnie wylać 2-3 chochelki masy serowej.

ETAP 8:

Sernik na zimno z porzeczkową wkładką
na masę serową wyłożyć wkładkę porzeczkową i zalać resztą masy serowej

Z małej tortownicy delikatnie wyjąć wkładkę porzeczkową i ostrożnie zalać resztą masy serowej. Odstawić do lodówki na 2-3 godziny, po których udekorować sernik resztą porzeczek ( nie ze wszystkich obrywać gałązki). Odłożyć sernik na całą noc do lodówki.
Smacznego!