zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Sernik na zimno z galaretką 3

  • 12
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Deser bez pieczenia czyli sernik na zimno ...

Sernik na zimno z galaretką 3 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sernik na zimno z galaretką 3

 

  • Masa pierwsza :
  • 300 g półtłustego twarogu
  • 2 łyżki domowego cukru waniliowego
  • 1 śmietana 30 % ( 330 g )
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 1 szk przegotowanej gorącej wody
  • 1 łyżeczka żelatyny

 

  • Masa druga :
  • 1 śmietana 12 % ( 330 g )
  • 1 galaretka pomarańczowa
  • 1/2 szk gorącej przegotowanej wody
  • 1 łyżka cukru

 

  • Galaretka :
  • 1 galaretka agrestowa
  • 450 ml gorącej przegotowanej wody

 

Sposób przygotowania:

Sernik na zimno z galaretką 3
Masa pierwsza : Galaretkę i żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie mieszając aż nie będzie grudek. Twaróg umieścić w misce i utrzeć z cukrem waniliowym. W drugiej misce ubić śmietanę i dodawać po jednej łyżce masy serowej. Miksować aż masa będzie jednolita. Gdy galaretka wystygnie i będzie półpłynna, wlać ją do masy serowo śmietanowej i dokładnie wymieszać. Masę przelać do wyłożonej folią spożywczą miski ( ja miałam o pojemności 2 l ). W środek wcisnąć mniejszą miskę ( u mnie około 3/4 l ) zabezpieczoną z wierzchu folią spożywczą. Folię należy założyć aby miska swobodnie potem odeszła od masy serowej. Gdyby miska się unosiła obciążyć ją np. puszką konserwy. Tak przygotowaną miskę z zawartością wstawić do lodówki do całkowitego ścięcia się masy.



Galaretkę agrestowa rozpuścić w 500 ml gorącej i przegotowanej wody. Schłodzić ją do momentu lekkiego stężenia. Z lodówki wyjąć miskę, po czym wyjąć mniejsza miskę razem z folią. We wgłębienie wlać tężejącą galaretkę ( powinna wypełnić do połowy wgłębienie. Miskę ponownie wstawić do lodówki do ścięcia.



Masa druga : Galaretkę rozpuścić dokładnie w gorącej wodzie i schłodzić. Śmietanę miksować kilka minut aż się spieni, wlać tężejącą galaretkę i dokładnie wymieszać. Wstawić naczynie z masą na chwilę do lodówki po czym wyjąć ją oraz miskę z masą serową i galaretką. Na galaretkę wyłożyć masę śmietanową i znowu czynność powtórzyć czyli wstawić miskę do lodówki. Sernik schładzać jeszcze co najmniej 30 minut aż wszystko się ładnie zetnie i połączy.
Sernik na zimno z galaretką 3
najpierw przygotować pierwszą masę na sernik
Sernik na zimno z galaretką 3
masę serowo smietanową połączyć z galaretką
Sernik na zimno z galaretką 3
masę serowo śmietanowa obciążyć w środku miską
Sernik na zimno z galaretką 3
potem zrobić galaretkę i drugą masę i osobno wlewac do miski z pierwszą masą