Falej :)

Falej :)

Szef Kuchni
[Przepisów: 20]

Sernik pomarańczowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 295
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Delikatny sernik czekoladowy kryjący nutę pomarańczy prosto z sycylijskiego gaju cytrusowego. Pachnące latem.

Sernik pomarańczowy

Składniki:

Sernik pomarańczowy

Spód

  • 125 g ciastek owsianych lub zbożowych
  • 50 g masła roztopionego
  • 40 g prażnych i posiekanych migdałów

Masa serowa

  • 500 g twarogu półtlustego zmielonego trzykrotnie
  • 2 jajka L
  • 125 ml kremówki 30 %
  • 125 g gorzkiej czekolady 60 %
  • 100 g brązowego cukru
  • skórka starta z 1 pomarańczy

Sposób przygotowania:

Sernik pomarańczowy
Spód:

Składniki wrzucamy do blendera i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Tortownicę o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia- samo dno i rozprowadzamy masę wygładzając powierzchnię. Schłodzić w lodówce.

Masa serowa:

Miksujemy ser z cukrem. Następnie dodajemy stopioną czekoladę w kąpieli wodnej , jajka, kremówkę i skórkę pomarańczową i miksujemy tylko do połączenia sięskładników. Wylać na spód i piec w piekarniku przez 60 minut tryb góra i dół w temp 160 stopni Celsjusza. Wyjąć ostudzić włożyć do lodówki na całą noc.

Smacznego