WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Sernik pomarańczowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszny sernik z mocną nutą pomarańczy. Dla efektu można posmarować konfiturą pomarańczową, u mnie polewa z gorzkiej czekolady.

Sernik pomarańczowy

Składniki:

Sernik pomarańczowy

Spód

  • 1 opakowanie herbatników (250g)
  • 150 g masła

Masa sernikowa

Sposób przygotowania:

Sernik pomarańczowy
Dno blaszki wykładamy herbatnikami rozkruszonymi z masłem.

Ser ubijamy mikserem dodając po kolei cukier, masło, żółtka, mąki i sok świeżo wyciśnięty z pomarańczy. Na koniec dodajemy skórki otarte z 3 pomarańczy, wcześniej dokładnie wyparzonych.

Wylewamy masę na spód i pieczemy w 180 stopniach ok 1,5 godziny.

Studzimy w otwartym piekarniku i dekorujemy dżemem pomarańczowym lub polewą czekoladową.