Sposób przygotowania:
Sernik pomarańczowy (z mlekiem i olejem)Spód:
Składniki na spód ciasta zagnieść i dokładnie wyrobić.
Całość wyłożyć na blachę uprzednio wysłaną papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Podpiec około 10-15 minut w 180 stopniach.
Masa serowa:
Żółtka i cukier utrzeć na puch. Połączyć z serem i budyniem w proszku. Dokładnie wymieszać i powoli wlać mleko z olejem.
Do masy dodać sok i skórkę z pomarańczy. Na końcu do całości delikatnie wmieszać ubite (z dodatkiem soli) na sztywno białka.
Masę przełożyć na podpieczony spód.
Piec (w rozgrzanym piekarniku) 60-70 minut w 170 stopniach.
Po wystygnięciu sernik wstawić do lodówki - najlepiej na całą noc.
Dekoracja:
Przed podaniem ciasto obłożyć plasterkami pomarańczy.