Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Sernik pomarańczowy (z mlekiem i olejem)

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Sernik jest mocno pomarańczowy - delikatny, kremowy i jednym słowem - przepyszny. Dzięki dodatkowi oleju - długo zachowuje swoją świeżość.

Sernik pomarańczowy (z mlekiem i olejem) Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Sernik pomarańczowy (z mlekiem i olejem)

Spód:

Masa serowa:

  • 600g mielonego twarogu (użyłam z wiaderka)
  • 4 jajka (duże)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 budyń śmietankowy/waniliowy
  • sok z 1/2 pomarańczy
  • skórka z 1/2 pomarańczy (starta)
  • 1 szczypta soli

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Sernik pomarańczowy (z mlekiem i olejem)

Spód:

Sernik pomarańczowy (z mlekiem i olejem)
Ciasto umieścić w tortownicy o średnicy 23 cm.

Składniki na spód ciasta zagnieść i dokładnie wyrobić.
Całość wyłożyć na blachę uprzednio wysłaną papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Podpiec około 10-15 minut w 180 stopniach.

Masa serowa:

Sernik pomarańczowy (z mlekiem i olejem)
Sernik powinin być rumiany.

Żółtka i cukier utrzeć na puch. Połączyć z serem i budyniem w proszku. Dokładnie wymieszać i powoli wlać mleko z olejem.

Do masy dodać sok i skórkę z pomarańczy. Na końcu do całości delikatnie wmieszać ubite (z dodatkiem soli) na sztywno białka.

Masę przełożyć na podpieczony spód.

Piec (w rozgrzanym piekarniku) 60-70 minut w 170 stopniach.

Po wystygnięciu sernik wstawić do lodówki - najlepiej na całą noc.

Dekoracja:

Przed podaniem ciasto obłożyć plasterkami pomarańczy.


Tagi:

sernik ciasto