Sposób przygotowania:
Sernik pomarańczowy
Spód :
Ciasteczka kruszymy w rozdrabniaczu i mieszamy z kakao. Masło rozpuszczamy i mieszamy dokładnie z ciasteczkami. Od razu wykładamy je na blaszkę lekko dociskając dłońmi.
Masa serowa :
Białka ubijamy osobno. Do misy miksera dajemy twaróg. Nastawiamy mikser na małe obroty i dodajemy partiami wszystkie składniki masy serowej, np. po 1 jajku, sok pomarańczowy, po łyżce cukru aż do całkowitego wyczerpania składników.
Na koniec dodajemy ubite na pianę białka i delikatnie mieszamy. Wylewamy na spód i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C.
Pieczemy około 60 minut. Studzimy uchylając stopniowo drzwiczki piekarnika.
Ciasteczka kruszymy w rozdrabniaczu i mieszamy z kakao. Masło rozpuszczamy i mieszamy dokładnie z ciasteczkami. Od razu wykładamy je na blaszkę lekko dociskając dłońmi.
Masa serowa :
Białka ubijamy osobno. Do misy miksera dajemy twaróg. Nastawiamy mikser na małe obroty i dodajemy partiami wszystkie składniki masy serowej, np. po 1 jajku, sok pomarańczowy, po łyżce cukru aż do całkowitego wyczerpania składników.
Na koniec dodajemy ubite na pianę białka i delikatnie mieszamy. Wylewamy na spód i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C.
Pieczemy około 60 minut. Studzimy uchylając stopniowo drzwiczki piekarnika.
Masa serowa
3 jajka
3 żółtka
250 g cukru
750 g cukru
100 g soku pomarańczowego